Providers doen te weinig als jongere hulp inroept

Date: 4 March 2016

Introduction: Uit onderzoek van UAntwerpen blijkt dat de provider in bijna de helft van de gevallen niet reageert op het alarmsignaal, wanneer jongeren de meldknop sociale media gebruiken.

Onderzoekers van het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen gingen na waarom jongeren de meldknop gebruiken op sociale netwerksites en wat er nadien mee gebeurt.  De studie werd uitgevoerd door Kathleen Van Royen, prof. Karolien Poels en prof. Heidi Vandebosch in het kader van het AMiCA-project (gefinancierd door IWT). Ze werd net gepubliceerd in het tijdschrift Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

1015 Vlaamse jongeren tussen 11 en 19 jaar werden bevraagd. De wetenschappers stelden vast dat een op de vijf jongeren de hulp inroept van socialenetwerkproviders wanneer ze te maken krijgen met een ongewenste seksuele situatie of opmerking waar ze geen controle over hebben, en waarbij ze negatieve emoties ervaren.

Zelf verwijderen

“Helaas werd er in bijna de helft van de meldingen (46,9 procent) niet gereageerd door de provider”, zegt Kathleen Van Royen. “Dit kan heel frustrerend zijn voor het slachtoffer, net omdat jongeren de meldknop meer gaan gebruiken in die situaties waarin ze minder controle ervaren, omdat ze de inhoud niet zelf kunnen verwijderen of omdat er veel getuigen zijn, en wanneer ze negatieve emoties, zoals schaamte en woede, ervaren.”

De Antwerpse onderzoekers stellen voor dat naast het verwijderen van beledigende inhoud en het blokkeren/traceren van de dader, de providers strategieën zouden uitwerken om het slachtoffer te kunnen helpen na een melding. “Dit kan bijvoorbeeld door middel van steunboodschappen of links naar hulporganisaties aan te reiken, om zo negatieve emoties te kunnen verzachten”, legt Van Royen uit.

Bovendien wijzen de onderzoekers erop dat providers op hun platform meer controlemechanismen voor jongeren zouden moeten inbouwen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om inhoud rond zichzelf te kunnen aanpassen of verwijderen. Tijdens een recente zitting van het jongerenparlement in de Kamer gaven jongeren zelf aan dat ze de mogelijkheid willen krijgen om beelden van zichzelf te blokkeren op sociale media, ook als ze die niet zelf hebben geplaatst.

 Link: http://www.amicaproject.be