Start-up Uni-Cycle van drie masterstudenten wint ondernemerswedstrijd

Datum: 27 april 2016

Inleiding: Uni-Cycle helpt erasmussers aan een fiets

Uni-Cycle is de start-up van Nick Haverals, masterstudent industriële wetenschappen: elektromechanica en Christian De Catelle (master rechten) en Benjamin Bergers (master handelsingenieur) van de Universiteit Antwerpen. De drie masterstudenten wonnen met hun start-up Uni-Cycle half april de ondernemingswedstrijd ‘Career Lane’, georganiseerd door de faculteitskring TEW en VOKA Antwerpen. Ze kwamen eruit als meest beloftevolle start-up en gingen met een geldprijs naar huis.

Uni-Cycle leent tweedehandsfietsen uit aan Erasmusstudenten, die het vaak moeilijk vinden om voor enkele maanden een goede maar betaalbare fiets te vinden. Het is ook altijd een heel gedoe om die achteraf weer kwijt te geraken, als de Erasmussers huiswaarts trekken na enkele maanden. Het is vanuit hun eigen ervaring als uitwisselingsstudenten dat de drie studenten aan de Universiteit Antwerpen op het idee kwamen op tweedehandsfietsen aan te bieden aan buitenlandse studenten.

“Zeker in een fietsstad als Antwerpen biedt een fiets een enorme meerwaarde om ten volle van de stad te kunnen genieten”, zegt Nick Haverals, één van de drie vennoten. “En een fiets is voor studenten dé manier om zich door de stad te verplaatsen.” Er zijn ook de Antwerpse Velo-stadsfietsjes, maar daarmee rijd je niet van deur tot deur. De fietsen van Uni-Cycle kunnen voor een langere periode gehuurd worden, tussen vier en twaalf maanden. Je telt 44 euro neer voor drie maanden. Wie bij het Erasmus Student Network (ESN) is aangesloten, krijgt een korting en betaalt 40 euro.

Het project loopt pas een semester, maar ondertussen leent Uni-Cycle al vijftig tweedehandsfietsen uit en vielen ze in de prijzen. De fietsen hebben ze op de kop getikt en laten ze herstellen. De regel is wel dat de huurder de fiets zelf onderhoudt. Enkel als er in het begin al kleinere problemen opduiken, neemt Uni-Cycle de reparaties wel voor zijn rekening.

“De fietsen staan momenteel wat verspreid, bij vrienden op kot en in wat garages. Maar we zijn wel degelijk op zoek naar een groot atelier. We denken dat ons concept ook in het buitenland enorm zou scoren, zoals in Barcelona, Parijs of Amsterdam”, zegt Nick Haverals. Maar eerst mikken de studenten op een samenwerking met de Universiteit Antwerpen. “Die hebben zelf al een onderhoudsdienst voor fietsen. Het zou mooi zijn als we daar ook met onze fietsen terecht kunnen. Ook als opslagplaats, bijvoorbeeld.”

Meer info op www.uni-cycle.eu
Lees meer in Het Laatste Nieuws van 27 april 2016, p.21

Redirect: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/uni-cycle-helpt-erasmussers-aan-fiets-a2687840/