Wetenschappers verzorgen nieuwe uitgave Pallieter

Datum: 20 juni 2016

Inleiding: 100 jaar geleden verscheen Pallieter, het meesterwerk van Felix Timmermans. Prof. Kevin Absillis en Wendy Lemmens zorgden voor een nieuwe uitgave.

In een paradijselijk landschap geniet Pallieter als een nieuwe Adam gulzig van het leven. Op een dag ontmoet hij zijn Eva, die Marieke blijkt te heten. Zij houden van elkaar en hun liefde wordt bezegeld met een drieling. Wanneer zijn ongerepte vallei aan de industrie en het grote geld wordt geofferd, trekt Pallieter met zijn gezin de wijde wereld in.

Pallieter (1916) is een verrukkelijke ode aan de natuur, het volle leven en de universele broederschap. Na honderd jaar heeft het boek nog niets aan ontroering en aanstekelijkheid ingeboet. Timmermans’ verzet tegen burgermaniertjes, eigenbaat en duf conformisme is zelfs krachtiger dan ooit.

Felix Tımmermans (1886–1947) is een van de meest succesvolle auteurs uit de Nederlandstalige literatuur. Pallieter veroverde de harten van miljoenen lezers wereldwijd en werd buitengewoon enthousiast onthaald door de fine fleur van de internationale letteren.

Kevin Absillis (1980) is docent moderne Nederlandstalige literatuur aan de Universiteit Antwerpen. Hij schreef Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau, 1932–1970 (2009) en publiceerde voorts onder meer over Hendrik Conscience, Hugo Claus, Verkavelingsvlaams en de geschiedenis van de Vlaamse Beweging.

Wendy Lemmens (1989) is als doctoraatsstudent verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek concentreert zich op de taal- en registervariatie in het proza van Hugo Claus.

Link: http://www.polis.be/boeken/pallieter