Organische fotovoltaïsche cellen zijn de toekomst

Datum: 27 juni 2016

Inleiding: UAntwerpen werkte mee aan groot Europees project rond organische fotovoltaïsche cellen. "Die nieuwe technologie gaat weldra doorbreken", zegt prof. Sara Bals.

Zonneblinden die energie genereren? Een rugzak met zonnecellen op geprint zodat een e-reader kan opgeladen worden? Dankzij het Europese Sunflower-project is het niet langer fictie. UAntwerpen hielp mee om de prestaties en de levensduur van de zogeheten gedrukte organische fotovoltaïsche cellen te optimaliseren. “De technologie wordt binnenkort een deel van ons leven”, zegt prof. Sara Bals.

Zeventien onderzoeksinstellingen en bedrijven uit heel Europa werkten de voorbije vijf jaar samen binnen het Sunflower-project. De Europese Unie investeerde tien miljoen euro in het initiatief, dat het industriële gebruik van OPV's (gedrukte organische fotovoltaïsche cellen) wilde vergemakkelijken en verbeteren. Het lukte de wetenschappers om de levensduur en de prestaties van de gebruikte materialen te optimaliseren en de technologie aantrekkelijker te maken voor bedrijven.

De Belgische partners waren AGFA-Gevaert en de Universiteit Antwerpen. Bij die laatste bestudeerde de onderzoeksgroep EMAT (Electron Microscopy for Materials Science) het materiaal met haar ultrakrachtige elektronenmicroscopen.

“Samen met de andere industriële en wetenschappelijke partners van het project hebben we nieuwe materialen ontwikkeld die volledig compatibel zijn met deze technologie en die een veel lagere impact op het milieu hebben”, legt prof. Sara Bals uit.

Dagelijks leven
De toepassingsmogelijkheden zijn oneindig. Bals: “We kunnen flexibele polymeren nu bijvoorbeeld op grote schaal op rol laten drukken. Dankzij de behaalde resultaten zullen gedrukte organische fotovoltaïsche cellen binnenkort deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven. In het kader van het Sunflower-project werden bijvoorbeeld al zonneblinden met gedrukte OPV’s ontwikkeld. Op die manier kunnen ‘lamellen’ duurzame energie produceren.”

De onderzoekers ontwierpen ook reeds een rugzak met gedrukte organische fotovoltaïsche cellen, wat het mogelijk maakt om pakweg de e-reader in de rugzak op een duurzame manier op te laden. Vooral voor toepassingen met een zeker esthetisch aspect zoals op gevels zal deze technologie de komende jaren veel gaan betekenen. “De OPV’s gaan weldra doorbreken”, kijkt Bals vooruit. “Met Sunflower hebben we het pad geëffend voor een aanzienlijke stijging van het gebruik van zonne-energie in alledaagse voorwerpen.”

fotovoltaïsche cellen   fotovolataïsche cellen

Sunflower rugzak en zonneblindenLink: http://www.sunflower-fp7.eu