Antwerpen verwelkomt grote hersenbank

Date: 3 August 2016

Introduction: UAntwerpen en het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel nemen de unieke Corsellis-collectie over van een Londense kliniek.

Meer dan 3000 hersenen verhuisden vorige week vanuit Londen naar Antwerpen. Het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en de Universiteit Antwerpen zijn verheugd met de bijzondere ‘transfer’. “Deze unieke collectie biedt enorm veel mogelijkheden om onze kennis over hersenaandoeningen te vergroten”, zegt prof. Manuel Morrens.

De Engelse neuropatholoog John Corsellis, aan de slag in het Runwell-ziekenhuis ten oosten van Londen, bouwde tussen 1954 en 1997 een grote hersenbank uit. Bij zowat alle patiënten die overleden, werd een post-mortemonderzoek uitgevoerd, waarna de hersenen werden bijgehouden. Na de dood van Corsellis en diens collega Bruton werd het beheer van de collectie (8000 hersenen) overgenomen door de West London Mental Health Trust. Tot nu werd de hersenbank bewaard in het St Bernard’s Hospital in Ealing.

Onder meer door huisvestingsproblemen werd er naar een nieuwe bestemming gezocht voor de collectie, die meer dan 3000 hersenen relevant voor psychiatrisch onderzoek (schizofrenie, depressie, verslaving, ...) telt. Doctoraatsstudente Livia De Picker legde de eerste contacten met de Britse collega’s. Met succes, want vorige week stak de waardevolle verzameling het Kanaal over.

“Het gaat om de grootste psychiatrische hersenbank van Europa, mogelijks zelfs van de wereld”, weet prof. Manuel Morrens. Morrens is directeur onderzoek van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en verbonden aan de vakgroep Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute (CAPRI) van de Universiteit Antwerpen.

“Als er geen nieuwe bestemming werd gevonden, zouden de hersenen vernietigd worden. Dat zou bijzonder jammer zijn, want deze collectie is van goudwaarde. Corsellis begon immers met verzamelen in de periode dat de eerste psychiatrische medicatie nog maar net op de markt kwam. Vele patiënten kregen nooit een behandeling, waardoor wetenschappers zuiver de aandoening kunnen onderzoeken. Vandaag is het post-mortemhersenweefsel altijd vertroebeld door vaak jarenlange behandelingen met medicamenten.”

Cruciaal belang

3348 hersenen, en de bijhorende patiëntendossiers, krijgen een plek in een goed geventileerde kelder van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel. De medewerkers van CAPRI zullen er onderzoek doen naar de rol van neuro-inflammatie (ontsteking van de hersenen) in het ontstaan en het verdere verloop van ziektes als depressie en schizofrenie.

“Het spreekt voor zich dat we erg blij zijn met de komst van deze hersenbank”, zegt postdoctoraal onderzoeker Violette Coppens. “Het is niet vanzelfsprekend om de hersenen van psychiatrische patiënten post mortem te onderzoeken, onder meer door de strikte reglementering. Maar het is echt van cruciaal belang om hersenen rechtstreeks te kunnen onderzoeken en zo de pathofysiologie van psychiatrische aandoeningen te doorgronden.”

Link: https://www.uantwerpen.be/en/rg/capri/