Stem UAntwerpenaar mee tot Wetenschapstalent 2016!

Datum: 23 augustus 2016

Inleiding: UAntwerpen heeft met Sara Vicca en Steven Latré twee genomineerden in de top 25 van de wedstrijd New Scientist Wetenschapstalent 2016.

Met Sara Bals had de Universiteit Antwerpen vorig jaar een onderzoekster in de top 5 van de wedstrijd New Scientist Wetenschapstalent. Het gelijknamige tijdschrift heropent de zoektocht nu, en UAntwerpen tekent opnieuw present: met Sara Vicca en Steven Latré schoppen twee jonge talenten het alvast tot de longlist van 25 kandidaten.

Het populairwetenschappelijke magazine New Scientist ging in 2015 voor de eerste maal op zoek naar jong wetenschapstalent in de Lage Landen. Kandidaten moeten op of na 1 januari 1980 geboren zijn en worden geselecteerd op basis van de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van hun werk. Originaliteit speelt ook een rol, net zoals de mate waarin de wetenschappers hun onderzoek weten te populariseren. In 2015 schoot Maaike Kroon (Technische Universiteit Eindhoven) de hoofdvogel af. Sara Bals, fysicaprofessor op de Universiteit Antwerpen, haalde de top 5.

De voorbije maanden droegen de achttien Vlaamse en Nederlandse universiteiten kandidaten voor voor de nieuwe jaargang van de wedstrijd. New Scientist stelde een top 25 samen, en die jonge onderzoekers nemen het nu tegen elkaar op. Tot en met 8 september kan er gestemd worden via www.newscientist.nl/talent. Op 22 september presenteert de top 5 vervolgens zijn of haar onderzoek in Amsterdam, waarna de winnaar uitgeroepen wordt.

Antwerps talent

Net zoals vorig jaar schopten ook nu weer enkele jonge Antwerpse talenten het tot de longlist. Biologe Sara Vicca is verbonden aan de vakgroep Planten- en vegetatie-ecologie. Ze doet onderzoek naar de koolstofkringloop in landecosystemen zoals bossen, die vandaag ongeveer 30 procent van de menselijke CO2-uitstoot opslaan. Door de klimaatverandering kunnen deze natuurlijke koolstofreservoirs in gevaar komen.

Informaticus Steven Latré onderzoekt hoe we zonder onderbreking met heel veel apparaten tegelijk – én zelfs met alledaagse voorwerpen – draadloos met het internet verbonden kunnen zijn. Latré is een van de drijvende krachten achter het City of Things-project, dat een laboratorium maakt van de stad Antwerpen. Een draadloos netwerk moet in de toekomst honderdduizenden Antwerpenaren veilig en probleemloos met elkaar gaan verbinden.

Url: http://www.newscientist.nl/talent