Sara Bals verkozen tot Laureaat van de Academie

Datum: 18 november 2016

Inleiding: Prof. Sara Bals, hoogleraar Fysica en hoofd van de onderzoeksgroep EMAT (Electron Microscopy for Materials Research), wordt door de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgiƫ uitgeroepen tot Laureaat van de Academie in de Natuurwetenschappen.

Elk jaar reikt de Koninklijke Vlaamse Academie van België deze prijs uit aan een jonge onderzoeker of kunstenaar in de categorieën Natuurwetenschappen, Technische Wetenschappen, Menswetenschappen en Kunsten. Het is een van de meest prestigieuze prijzen die de Academie uitreikt. De plechtige uitreiking van de prijs vindt plaats op 10 december.

Over Sara Bals

Prof. Sara Bals (Dept. Fysica) promoveerde in 2003 summa cum laude in de fysica. Ze deed postdoctoraal onderzoek aan het National Center for Electron Microscopy in Berkeley, Californië. Nu is Bals hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek omvat de 3D karakterisering van nanomaterialen met behulp van “elektronentomografie”.

Nanomaterialen zijn van groot technologisch en maatschappelijk belang. Ze kunnen worden toegepast binnen de elektronica, maar ook in zonnecellen, groene energie en binnen de geneeskunde. Het is echter essentieel om te begrijpen hoe de materialen “werken” en daarbij is kennis over de atomaire structuur onontbeerlijk. Met een algoritme zet Bals de tweedimensionale projecties van nanomaterialen om in driedimensionale visualisaties. Hiermee kunnen de posities van alle individuele atomen in een nanomateriaal worden bepaald. Deze nieuwe karakteriseringstechnieken hebben een enorme impact op de verdere ontwikkeling en toepassing van nanostructuren omdat hun eigenschappen steeds vaker afhangen van slechts enkele atomen.Link: http://www.kvab.be/news.aspx?ID=728