Goede bacteriƫn verzorgen de huid

Datum: 22 november 2016

Inleiding: Een samenwerking tussen het jonge biotechbedrijf YUN en UAntwerpen leidt tot de ontwikkeling van probiotherapie voor het behandelen van acne, voetschimmel en vaginale infecties.

Dankzij baanbrekend onderzoek ontwikkelde biotechbedrijf YUN in samenwerking met de Universiteit Antwerpen een nieuwe technologie om veel voorkomende huidkwalen met probiotherapie aan te pakken. Het team onderzoekers kon verschillende stammen van goede bacteriën identificeren die sterk genoeg zijn om slechte bacteriën en schimmels te bestrijden, zonder daarbij het natuurlijke evenwicht van de huid te schaden. Voor het eerst zijn bovendien processen en samenstellingen ontwikkeld die ervoor zorgen dat deze levende bacteriën hun actieve werking behouden bij verwerking in huidproducten. Dit betekent een belangrijke doorbraak in de strijd tegen bacteriële resistentie en overmatig gebruik van antibiotica.

Herstel van het natuurlijke evenwicht
Onze huid heeft een microscopische laag bacteriën en schimmels: het menselijk microbioom. Deze natuurlijke micro-organismen beschermen ons tegen ontstekingen en irritaties. Wanneer het evenwicht van deze natuurlijke beschermlaag wordt verstoord, kunnen vervelende kwaaltjes zoals acne, voetschimmel en vaginale infecties optreden. Vaak gaan we deze te lijf met sterke middelen zoals antibacteriële zepen, antischimmelsprays en zelfs antibiotica. Op zich effectief, ware het niet dat het microbioom verder wordt aangetast en nieuwe problemen kunnen optreden, omdat de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën ook verdwijnt.

Met probiotherapie daarentegen worden de beschermende eigenschappen die onze huid van nature heeft, hersteld of behouden. Dr. Ingmar Claes, onderzoeker UAntwerpen: “Door levende, goede bacteriën aan te brengen daar waar het microbioom is aangetast, kan de huid haar balans herstellen en het probleem op natuurlijke wijze bestrijden. Het is een minder agressieve en meer geavanceerde manier van huidverzorging, omdat de huidflora niet wordt aangetast en er geen risico op resistentie bestaat.”

Pioniers in probiotherapie
Het Antwerpse biotechnologiebedrijf YUN is de allereerste speler ter wereld die levende bacteriën aanwendt om specifieke huidkwaaltjes te verzorgen. Samen met het team onderzoekers van UAntwerpen slaagde het erin om bacteriële stammen te selecteren die sterk genoeg zijn om slechte soortgenoten te bestrijden. Bovendien ontwikkelden ze een baanbrekende oplossing om de bacteriën op langere termijn in leven te houden.

Prof. Sarah Lebeer: “We zijn ons stilaan allemaal bewust van het feit dat er heel wat goede bacteriën zijn die ons net gezonder maken. Bijvoorbeeld door ons darmicrobioom te herstellen of de darmtransit te stimuleren. Recenter onderzoek van het microbioom richt zich echter ook op de huid. Zo zagen we dat gewone bewaarmiddelen in huidproducten bacteriën doden, ook de goede die we net zo hard nodig hebben. Om dit te vermijden ontwikkelden we verschillende alternatieve processen en samenstellingen. Onder meer dankzij microcapsules kunnen we goede bacteriën voor lange tijd in een waterig milieu bewaren, zoals in een huidcrème. De bacteriën worden als het ware in slaapmodus gehouden, zonder dat ze gedood worden of aan werking afnemen. Pas wanneer ze in contact komen met de huid, worden ze weer actief.”

Weg open naar huidverzorgingsproducten voor de consument
De combinatie van de gepatenteerde YUN-bacteriën met de technologie die het mogelijk maakt om die bacteriën rechtstreeks op probleemzones toe te passen, zet de deur open voor de ontwikkeling van innovatieve huidbehandelingen die de huidflora in stand houden. YUN boekt hiermee dan ook een wereldprimeur in de wedloop naar duurzame oplossingen tegen het overmatige gebruik van schimmel- en bacteriedodende middelen.

“Wij zijn er absoluut van overtuigd dat onze kinderen er in de toekomst wel bij varen wanneer we van onze bacteriën beginnen te houden in plaats van ze met alle mogelijke middelen te bestrijden,” aldus Tom Verlinden, CEO van YUN. “De natuur heeft haar eigen manier om balans te behouden, laten we hier dan ook gebruik van maken. Het idee om bacteriën met bacteriën te bestrijden is prachtig in al haar eenvoud. Ik was dan ook meteen mee met het onderzoek van prof. Lebeer. Probiotherapie - goede bacteriën aanwenden om je natuurlijke microbioom te versterken - biedt de meest onwaarschijnlijke opportuniteiten om vervelende huidkwaaltjes op een goede manier aan te pakken.”

Url: http://www.uantwerpen.be/endemic