UAntwerpen publiceert als eerste Vlaamse universiteit in Advances in Physics

Datum: 4 juli 2013

Inleiding: De onderzoeksgroep PLASMANT (Plasmas, Laser Ablation and Surface Modeling ANTwerp), verbonden aan het Departement Chemie van de Universiteit Antwerpen, is er als eerste Vlaamse onderzoeksgroep in geslaagd een artikel te publiceren in het prestigieuze tijdschrift Advances in Physics. In het 62-jarige bestaan van het tijdschrift is het nog maar de tweede keer (en ondertussen al bijna 30 jaar geleden) dat een Belgische onderzoeker hierin kan publiceren.

Prof. dr. Erik Neyts en zijn collega’s prof. dr. Ken Ostrikov (CSIRO, Australië) en dr. Meyya Meyyappan (NASA, VS) schreven een overzichtsartikel over plasma nanotechnologie. Nanotechnologie is al geruime tijd niet meer weg te branden uit de wetenschappelijke  actualiteit en kent vele toepassingen in ons dagelijkse leven, zoals de productie van transistoren in computers, titania nanodeeltjes in zonnemelk of zelfreinigende oppervlakken.

Plasma  (naast vast, vloeibaar en gas de vierde toestand van materie) maakt het mogelijk om sneller, beter en energie-efficiënter processen door te voeren op nanoschaal in erg diverse gebieden zoals materiaalkunde, geneeskunde, scheikunde, IT, milieutoepassingen en zo voort. Voorbeelden zijn onder meer de vorming van nanostructuren op hittegevoelige materialen zoals polymeren of plastics, de omzetting van koolstofdioxide en methaan in nuttige chemicaliën, of wonddesinfectie en weefselregeneratie.

Dit overzichtsartikel tracht dan ook een antwoord te bieden op vragen als ’welke zijn de unieke plasma-specifieke processen die doorgaan op nanoschaal?’ en ’hoe en waarom maken plasma-specifieke effecten een verschil op nanoschaal?’.

Meer weten?

Prof. dr. Erik Neyts (Universiteit Antwerpen): erik.neyts@ua.ac.be en 03 265 23 88.

Url: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00018732.2013.808047#.UdLhR-A72zc