UAntwerpen bant cash geld

Datum: 22 december 2016

Inleiding: Betalen in resto's, bibliotheken en cursusdienst van de Universiteit Antwerpen kan in de toekomst alleen nog elektronisch.

Een hapje eten in het studentenrestaurant? Een cursus kopen in de reprografie? Uiteraard zal dat ook in 2017 nog kunnen, maar betalen zal wel elektronisch moeten gebeuren. Meerdere diensten van de Universiteit Antwerpen bannen in het nieuwe jaar immers alle cash geld.

Januari wordt nog een overgangsmaand, maar nadien zijn bankbiljetten en muntstukken niet langer welkom in de bibliotheek, in de cursusdienst en in de komida-studentenrestaurants. Die keuze is weloverwogen.

“Betalingen met cash geld brengen veel extra werk met zich mee”, legt financieel beheerder Martin Decancq uit. “En er is natuurlijk ook steeds het veiligheidsrisico. Diefstal kan nooit helemaal uitgesloten worden. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ schaffen we betalingen met contant geld dus af.”

Betaalapp
Op plekken waar er vandaag nog niet elektronisch betaald kan worden, komen nieuwe betaalautomaten. Voortaan zullen studenten, medewerkers en bezoekers bij de deelnemende diensten kunnen betalen met drie verschillende kaarten (Bancontact, Maestro en de maaltijdchequekaart Edenred) en met de Payconiq-app. Die laatste wordt geïntroduceerd op vraag van de studenten. Velen onder hen zijn reeds vertrouwd met de applicatie, want de studentenclubs gebruiken Payconiq vaak tijdens hun evenementen.

Kan de universiteit cash betalingen zomaar onmogelijk maken? Decancq: “Handelaars zijn wettelijk verplicht om cash geld te aanvaarden, maar de Universiteit Antwerpen is geen handelsvennootschap, wel een bij decreet opgerichte instelling. Het uitbaten van een restaurant, bibliotheek en reprografie is een vrijwillige dienstverlening aan onze studenten en medewerkers. We kunnen er dan ook voorwaarden aan verbinden, zoals het verplicht maken van elektronische betalingen.”Link: http://www.uantwerpen.be/komida