Jonge ontwerpers duiken de stad in

Datum: 13 februari 2017

Inleiding: Meer dan vierhonderd studenten nemen in de valentijnsweek deel aan de International Design Workshop Week op UAntwerpen. Ze buigen zich over het thema 'displacement'.

De International Design Workshop Week is een van de hoogtepunten in het academiejaar voor de studenten (interieur)architectuur, productontwikkeling, erfgoedstudies en stedenbouw. Samen met vele tientallen buitenlandse collega’s treden ze een week lang uit hun comfortzone en krijgen ze een uitgebreid gamma aan interessante workshops voorgeschoteld. De workshops worden vaak gegeven door internationale toppers uit de verschillende vakgebieden.

Met meer dan vierhonderd zijn ze, de deelnemende studenten. Zij buigen zich over het centrale thema ‘Re-ACT by Design’. Ontwerpen zijn deze studenten gewoon, maar design is ook veel meer dan dat. Design kan inspelen op de breuklijnen in de maatschappij, het kan een debat uitlokken, vragen doen opborrelen en ook de agenda bepalen.

‘Displacement’ staat centraal tijdens deze eerste editie van de IDW. Waar wonen we? Waarom wonen we ergens? Hoe wonen we er? Deze en veel meer vragen worden op tafel gelegd. Maar de studenten trekken ook naar buiten. Moeilijk te voorspellen wanneer ze in het Antwerpse straatbeeld zullen opduiken, want de deelnemers vullen de workshops grotendeels zelf in in de loop van de week. Niet schrikken dus wanneer er plots een interieur wordt opgebouwd op een van de Antwerpse pleintjes of wanneer studenten op pad trekken om ontmoetingen met vluchtelingen uit te lokken.

Url: http://www.uantwerpen.be/idw