Rechtenstudenten winnen Children's Rights Moot Court

Datum: 5 april 2017

Inleiding: Masterstudenten UAntwerpen Annelien Stijleman, C├ędric Vandekeybus, Nora Soliman en Louise Janssens winnen tweede editie Children's Rights Moot Court.

Van 28 tot 31 maart 2017 nam een team van vier studenten van de Faculteit Rechten deel aan de tweede editie van de Children’s Rights Moot Court.

Deze internationale pleitwedstrijd werd voor de tweede keer georganiseerd door het Grotius Centre for International Legal Studies en de Unicef Kinderrechten Leerstoel van de Universiteit Leiden. Aan de wedstrijd namen een 15-tal teams deel, met naast meerdere Europese teams, deelnemers uit verscheidene Afrikaanse landen, India en China.
De casus van deze moot court betrof het actuele thema van de rechtspositie van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

In de voorrondes namen de studenten het op tegen twee Indische teams, een Keniaans team en een Iers team. Op basis van de vooraf ingediende schriftelijke memoranda en de pleitprestaties in de voorrondes, werd het UAntwerpen team beoordeeld als tweede beste team van alle deelnemers. In de finale kwam het Antwerpse team uit tegen het team van de Universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika. Na een erg spannende finale werden Annelien Stijleman, Cédric Vandekeybus, Nora Soliman en Louise Janssens uit de tweede master Rechten, uitgeroepen tot winnaars. Volgens de jury slaagden Annelien en Cédric er als besten in om het standpunt van de partij die zij in de finale vertegenwoordigden, de fictieve staat Bruscium, te vertolken.

De studenten werden gecoacht door prof. Stefan Rutten en prof. Wouter Vandenhole. De deelname aan deze wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het advocatenkantoor Lige, dat het peterschap voor deze wedstrijd op zich nam.

Url: https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2017/03/the-childrens-rights-moot-court-2017