Merial Award voor Guy Caljon

Datum: 22 mei 2017

Inleiding: Guy Caljon (Laboratorium Microbiologie, Parasitologie en Hygiƫne) ontvangt de Merial award voor zijn onderzoek op insectovergedragen parasitaire infecties.

De Merial Award is een professionele prijs voor jonge veelbelovende onderzoekers op het gebied van veterinaire of humane parasitologie. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 3000. Ze wordt jaarlijks uitgereikt aan een Belgische, Nederlandse of Luxemburgse onderzoeker door de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie.

Meer dan 1 miljard mensen wordt wereldwijd getroffen door tropische ziekten waaronder parasitaire infecties die overgedragen worden door bloedzuigende insecten. Sinds 2006 richt het onderzoek van dr. Guy Caljon zich op het ontrafelen van de natuurlijke transmissie van parasieten door insecten. Zijn onderzoek zorgde met name voor nieuwe inzichten in de transmissiedynamiek van de slaapziekteparasiet door de beschrijving van fysiologische veranderingen in geïnfecteerde tseetseevliegen, vroege immunologische reacties in de huid en verhoogde virulentie-eigenschappen van de natuurlijk infectieuze parasietvorm.

Hij heeft ook bijgedragen aan de identificatie van parasitaire virulentiefactoren en aan studies over leverpathologie, vernietiging van immunologisch geheugen en schade aan de bloed-hersenbarrière tijdens trypanosoominfecties. Caljon ontwikkelde ook een serologische test die gebruikt kan worden in epidemiologische studies om blootstelling aan tseetseevliegen te detecteren en de impact van vectorcontroleprogramma’s te evalueren. De ontdekking van een specifieke antiparasitaire activiteit van biologicals (nanobodies) wordt momenteel verder toegepast in benaderingen die gericht zijn op het blokkeren van transmissie.

 Link: https://www.parasitologie.nl/vereniging/merial-award