SINAPS steekt tandje bij in psychiatrisch onderzoek

Date: 29 June 2017

Introduction: Een nieuw gebouw brengt meer mogelijkheden voor het onderzoekscentrum SINAPS, een samenwerking tussen het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en UAntwerpen.

Binnen SINAPS, een samenwerking tussen het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en de Universiteit Antwerpen, wordt al enkele jaren toponderzoek binnen de psychiatrie en de neurologie verricht. Een nieuw onderzoekscentrum, dat geopend wordt op donderdag 29 juni, zal voor nieuwe mogelijkheden zorgen, onder meer op het vlak van klinische trials.

sinaps gebouw
In 2012 bundelden het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel (PZ Duffel) en de onderzoeksgroep CAPRI (Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute, Universiteit Antwerpen) hun krachten. Dat resulteerde in de oprichting van het academische onderzoekscentrum SINAPS (Scientific Initiative for Neuropsychiatric and Psychopharmacological Studies), met PZ Duffel als thuisbasis.

 

Foto SINAPS


Levenskwaliteit verbeteren
“Ons centrum is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van academisch en farmaceutisch wetenschappelijk onderzoek binnen het onderzoeksdomein psychiatrie”, vertelt prof. Manuel Morrens, directeur wetenschappelijk onderzoek. “Onderzoek naar psychiatrische aandoeningen is van kapitaal belang om de levenskwaliteit van de psychiatrische patiënt en de organisatie van de psychiatrische gezondheidszorg op een positieve manier te beïnvloeden.”

SINAPS voert zowel klinisch onderzoek (met patiënten) als preklinisch onderzoek uit. De onderzoekers proberen meer inzicht te krijgen in psychiatrische aandoeningen zoals depressie en psychoses. In samenwerking met farmaceutische bedrijven worden geregeld studies opgezet om nieuwe geneesmiddelen of medische hulpmiddelen te onderzoeken.

Waardevolle hersencollectie
In 2016 verwierf het onderzoekscentrum de bekende hersencollectie van de Britse neuropatholoog John Corsellis. Meer dan 3000 goed bewaarde menselijke breinen verhuisden van Londen naar Duffel. Die waardevolle verzameling maakt het de onderzoekers mogelijk om betere vergelijkende studies uit te voeren en nieuwe behandelmethodes voor depressie, psychose en manische opstoten te ontdekken.

Op donderdag 29 juni opent SINAPS haar nieuwe gebouw. “Daar beschikken we over een mooi en innovatief labo”, legt diensthoofd Violette Coppens uit. “In de nieuwe infrastructuur beschikken we over meer mogelijkheden, waardoor we grotere klinische trials aan zullen kunnen en waardoor we in het fundamenteel onderzoek naar de hersencollectie ook een tandje hoger kunnen schakelen.”Link: https://www.sinapsduffel.com/