Zeven Vlamingen op tien fantaseren over zweepjes en handboeien

Date: 25 July 2017

Introduction: Onderzoekers van UAntwerpen en het UZA peilden bij 1027 Vlamingen naar de interesse in en de ervaring met BDSM-praktijken.

Fifty Shades of Grey was een succes in de bioscoop en in de boekhandel, maar betekent dat ook dat we in de slaapkamer massaal aan de slag gaan met zweepjes, handboeien en blinddoeken? 70% van de Vlamingen fantaseerde er al over, de helft heeft minstens eenmaal van de praktijk geproefd. Dat blijkt uit onderzoek van UAntwerpen en het UZA. 

Onderzoekers van het Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute (UAntwerpen) en het Universitair Forensisch Centrum (UZA) onderzochten, met ondersteuning van enkele Vlaamse BDSM-clubs, de interesse in en het in de praktijk brengen van BDSM. Dat letterwoord staat voor ‘bondage, discipline, dominantie, submissie, sadisme, masochisme’. Tijdens de grootschalige studie werden 1027 Vlamingen ondervraagd. Het tijdschrift Journal of Sexual Medicine bericht over de wetenschappelijke studie.

“Zowat 70% van de ondervraagden geeft aan minstens enige interesse in het BDSM-domein te hebben”, legt prof. Manuel Morrens uit. “Zij fantaseren dus op zijn minst over dergelijke activiteiten. De helft van de Vlamingen beoefende al minstens eenmaal BDSM in de praktijk. Het populairst zijn het vastbinden van de partner met handboeien of touw, het gebruik van handboeien en het gebruik van ijsblokjes.”

Op de knieën

Het gebruik van zweepjes of het spelen van machtsspelletjes (knielen voor partner, hem/haar aanspreken met een titel) zijn activiteiten die door ongeveer 10% van de bevolking gebezigd worden.

Morrens: “7 tot 12% van de ondervraagden geeft aan op regelmatige basis met BDSM bezig te zijn, 7 à 8% identificeert zichzelf als BDSM-beoefenaar. 85% van deze mensen beoefent de praktijken thuis, 15% buitenshuis. Iets meer dan 1% van de bevolking gaat ook actief naar BDSM-clubs en andere gerichte organisaties.”

Latex of leer?

De onderzoekers brachten ook in beeld in welke mate er een seksuele interesse is voor objecten of lichaamsdelen (een ‘fetisj’). “Zoals te verwachten gaf een overgrote meerderheid aan seksueel opgewonden te worden door billen of borsten (65%). Daarnaast gaf 12-15% aan geprikkeld te worden door leer of latex, daar waar een voetenfetisj of seksuele prikkeling door schoenen bij 10% van de bevolking gezien wordt. Bij mannen liggen die cijfers duidelijk hoger dan bij vrouwen.”

Stigma doorbreken

Over deze vorm van seksualiteitsbeleving bestaat een groot stigma. Vooroordelen hierrond kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld in het kader van hoederecht of rechtszaken. Morrens: “Denk maar aan de SM-rechter. Hoewel BDSM in de populaire media behoorlijk aan aandacht gewonnen heeft is er eigenlijk zeer weinig onderzoek over hoe vaak fantasieën en praktijken effectief voorkomen. Dit onderzoek toont aan dat BDSM-beleving niet iets voor een kleine minderheid is. Dat kan hopelijk helpen het stigma en de vooroordelen wat te nuanceren.”