Prof UAntwerpen wint prestigieuze Ernst-Ruska-Prijs

Datum: 23 augustus 2017

Inleiding: De prestigieuze Ernst-Ruska-Prijs, een internationale award voor onderzoek in de elektronenmicroscopie, gaat dit jaar naar prof. Sandra Van Aert van de onderzoeksgroep EMAT.

De Ernst-Ruska Prijs werd op donderdag 24 augustus uitgereikt door de Deutsche Gesellschaft für Elektronenmikroskopie, tijdens de Microscopy Conference 2017 in het Zwitserse Lausanne. Om de twee jaar reikt deze Duitse vereniging voor microscopie de award uit aan een jonge wetenschapper die gedurende de laatste zeven jaar baanbrekende vooruitgang mogelijk maakte in het elektronenmicroscopieonderzoek. De prijs werd vernoemd naar Ernst Ruska, mede-uitvinder van de elektronenmicroscoop, en is binnen dit onderzoeksgebied de meest prestigieuze internationale prijs.

Sandra Van Aert
Sandra Van Aert ontvangt de prijs voor het ontwikkelen van nieuwe methoden, waarmee beelden van de elektronenmicroscoop op een optimale, kwantitatieve manier kunnen worden geanalyseerd.

Sandra Van Aert verdedigde haar doctoraat cum laude aan de Technische Universiteit Delft in 2003. Vervolgens werd ze lid van de onderzoeksgroep EMAT van het Departement Fysica op de Universiteit Antwerpen, waar ze nu is aangesteld als hoogleraar. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van innovatieve methoden die toelaten om de atomaire structuur van nanomaterialen met heel hoge precisie vast te leggen. Met behulp van statistische modellen kunnen zo zelfs atomen worden geteld.

“Je kan dit vergelijken met het achterhalen van de hoogte van een wolkenkrabber op basis van enkel een luchtfoto”, legt Van Aert uit. “Door nanodeeltjes uit verschillende hoeken te observeren kan de volledige atomaire structuur in drie dimensies in kaart worden gebracht. Deze nieuwe karakteriseringstechnieken dragen substantieel bij tot de ontwikkeling van nieuwe materialen, omdat hun eigenschappen steeds vaker afhangen van slechts enkele atomen.”

Url: http://www.uantwerpen.be/emat