UAntwerpen neemt deel aan Open Monumentendag

Datum: 8 september 2017

Inleiding: De Universiteit Antwerpen stelt haar Ignatiuskapel open, een verborgen parel in het Hof van Liere. Studenten interieurarchitectuur lichten hun plannen voor de herbestemming van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem toe.

Zondag 10 september is jong en oud welkom op Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen.

De zuidvleugel van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem zal gerestaureerd worden, en krijgt waarschijnlijk een nieuwe functie als intergemeentelijke belevenisbibliotheek met horecazaak. Studenten interieurarchitectuur van de Universiteit Antwerpen werkten hiervoor in het kader van hun bachelorproef verscheidene mooie plannen uit. Op Open Monumentendag stellen ze hun ideeën aan het publiek voor.

Bezoekers zijn ook welkom op de Stadscampus van UAntwerpen, in de Ignatiuskapel in het Hof van Liere, dat deel uitmaakt van het Antwerps cultuurhistorisch patrimonium. Deze vorstelijke woning werd in 1516 gebouwd in opdracht van de toenmalige Antwerpse burgemeester Aert van Liere. Gelegen tussen twee mooie binnenkoeren met aan de straatzijde een indrukwekkende natuurstenen gevel, wordt de kapel vandaag nog steeds gebruikt voor huwelijken en uitvaarten.

Praktisch:

• Sint-Bernardusabdij: Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem (10 tot 18 uur)
  • Ignatiuskapel, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen (10 tot 17 uur)

Url: https://www.uantwerpen.be/nl/faculteiten/ontwerpwetenschappen/in-de-kijker/studentenprojecten/interieurarchitectuu/herbestemming-vlaamse-bibliotheken/bibliotheek-hemiksem/