Jeroen Peeters is doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen

Datum: 15 september 2017

Inleiding: De Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen heeft er een doctor bij.

Jeroen Peeters, doctorandus in de industriële wetenschappen: elektromechanica, verdedigde zijn thesis op donderdag 14 september aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen (UAntwerpen). Professor Gunther Steenackers en professor Joris Dirckx waren zijn promotoren. Zijn doctoraatsthesis is getiteld Optimised Failure Detection and Advanced Non-destructive Inspection: using active IR thermography and numerical modelling.

De thesis handelt over de toenemende belangstelling van kwaliteitscontrole in hedendaagse industriële productie. Structuren moeten lichter, sterker, maar vooral ook goedkoper worden en de afvalberg moet inkrimpen. Daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van geavanceerde composietmaterialen die deze uiteenlopende eigenschappen zo goed mogelijk omvatten.

Het grote probleem in de productie blijft een 100% foutloze productie. Er bestaan inspectiemethoden, om fouten op te sporen en te kunnen inschatten of een reparatie na een foutdetectie mogelijk is. Deze methoden zijn zeer tijdrovend of schadelijk voor de gezondheid. Hierdoor stijgt de prijs van deze producten aanzienlijk en is de productielimiet snel bereikt. Daardoor wordt het product vaak bij de kleinste foutdetectie afgeschreven en belandt op de afvalberg.

In dit doctoraat is een methode gezocht die verschillende technieken combineert om gezamenlijk een inspectiemethode te ontwikkelen die op het lijf van de te onderzoeken structuur geschreven is. Daarnaast wordt er enkel gebruik gemaakt van een beperkte hoeveelheid warmte om de schade te detecteren waardoor een energie-efficiënte methode ontstaat die een snelle evaluatie mogelijk maakt. Deze inspectiemethode heet thermografie en wordt nu reeds sporadisch in de industrie toegepast.

Het innovatieve aan dit doctoraat is de koppeling van deze meettechniek aan een computermodel om op deze manier de metingen aanzienlijk te verbeteren en te versnellen. Er wordt als het ware een verwachtingspatroon gecreëerd waar de meting aan moet voldoen zodat sneller geweten is of de structuur er effectief aan voldoet.

De methode is reeds getest in tal van uiteenlopende sectoren. Kostprijsreducties van een factor 10 zijn mogelijk en de techniek kan zowel ingezet worden voor high-tech structuren uit de aerospace te controleren als consumentenproducten zoals chocolade of composietfietsframes in serieproductie te controleren. De toepassingen zijn zeer breed en kunnen de Vlaamse industrie helpen innoveren en zich internationaal op de kaart te zetten.

Url: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/jeroen-peeters2/