Leerstoel in Transport, Logistiek en Havens verlengd

Datum: 25 september 2017

Inleiding: Het Departement Transport en Ruimtelijke Economie (TEW) en BNP Paribas Fortis zetten de samenwerking in het kader van de Leerstoel in Transport, Logistiek en Havens opnieuw voor twee jaar verder.

“Deze verderzetting van de samenwerking met BNP Paribas Fortis garandeert ook de volgende jaren schitterend en relevant havenonderzoek” merkt prof. dr. Eddy Van de Voorde op.

De actoren binnen de haven van Antwerpen worden met veel uitdagingen geconfronteerd. Deze uitdagingen zoals de gewijzigde vraag- en aanbodpatronen, gewijzigde kostenstructuur, gevolgen van klimaatwijziging en gewijzigde regelgeving nopen de actoren de bestaande maritieme ketenstructuren te herdenken. Tevens hebben deze uitdagingen een impact op de financiering.

Het onderzoek binnen de leerstoel BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens aan UAntwerpen bestudeert de mogelijkheden voor verdere integratie van de maritieme keten. Hierbij is een sterk toegenomen aandacht voor de verbindingen met het hinterland. Meer inzicht in de transportstromen zal helpen om de supply chains verder te optimaliseren. Dankzij de verlenging van de leerstoel kunnen we de fundamenten hiervan verder uitbouwen.

“Verdere integratie van de maritieme keten is noodzakelijk”, zegt leerstoelhouder prof. dr. Christa Sys. “Het identificeren van de voordelen voor alle stakeholders in de keten vormt zowel theoretisch als empirisch een uitdaging. ”

Grote uitdagingen

Naast het wetenschappelijk onderzoek zijn er ook de BNP Paribas Fortis Port Co.Innovation Cafés. Co.Innovatie duidt op een samenwerkingsverband tussen verscheidene maritieme supply chain actoren als antwoord op de uitdagingen waar de sector momenteel voor staat. Dit concept wordt bijzonder gesmaakt door high-level management binnen de transport en logistieke sector. De industrie en academici delen kennis en zoeken oplossingen in interactieve sessiesrond innovatie in de sector. Het eerstvolgende café zal focussen op digitalisering (security, trust management, global data protection, etc.)

“Wij zijn heel tevreden  met de verlenging van deze samenwerking”, zegt Martine Hendrickx, verantwoordelijk voor de leerstoelen bij BNP Paribas Fortis. “Dit kadert volledig in de CSR-strategie van de bank waarbij wij uit maatschappelijk oogpunt veel aandacht hebben voor opleiding en onderwijs in het algemeen en in het bijzonder voor de universiteiten en het wetenschappelijk onderzoek. Meer specifiek voor de leerstoelen willen wij de link zijn tussen de academici, de industrie, collega’s en klanten en zo de interacties rond innovatie bevorderen. De Port Co-Innovation workshops die wij samen met de universiteit de volgende twee jaar zullen organiseren, bieden hiervoor een forum en zijn essentieel voor de verdere uitbouw van een heuse Port Community .”

Op 21 november 2017 wordt een vierde BNP Paribas Fortis Port Co.Innovation Café georganiseerd rond het thema ‘Integratie van de maritieme keten – best practices in digitalisering’. Registreren is reeds mogelijk. In het voorjaar 2018 plant de leerstoel het vijfde BNP Paribas Fortis Port Co.Innovation Café rond het thema ‘integratie van de maritieme keten – best practices in de wegvervoersector, binnenvaart en spoorsector’. UAntwerpen zoekt hiervoor geïnteresseerden die willen meewerken aan het onderzoek. Dat kan door te mailen naar christa.sys@uantwerpen.be

Url: https://www.uantwerpen.be/en/rg/transport-and-regional-economics/bnp-paribas-chair/