Cum Laude kreeg er donker broertje bij

Datum: 29 september 2017

Inleiding: Tijdens de receptie na de plechtige opening van het academiejaar lanceerde UAntwerpen haar tweede biertje. De blonde Cum Laude kreeg een donker broertje.

De plechtige opening van het academiejaar kreeg dit jaar een extra feestelijk tintje: meteen na de academische zitting werd het eerste vat Cum Laude Rood immers aangeslagen. Het begin van een traditie: elk jaar wordt het recept licht aangepast, zodat elk academiejaar op UAntwerpen voortaan een eigen bier krijgt.

Voorjaar 2015 lanceerde de Universiteit Antwerpen met Cum Laude haar eigen biertje. Cum Laude heeft een frisse afdronk en subtiele hoptoets. Benny en Erwin Van Aerschot, alumni en winnaars van de wedstrijd ‘beste hobbybrouwer van de Lage Landen’, tekenden voor het bier. Op korte tijd werd het blondje een klassieker op recepties van de universiteit. Ook als relatiegeschenk voor binnen- en buitenlandse gasten scoort het hoge toppen.

De blonde Cum Laude is een blijver. Het succes inspireerde de universiteit en de Inglorious Brew Stars, de brouwerij van de broers Van Aerschot, ertoe een tweede biertje te lanceren. Dat werd de Cum Laude Rood, die in primeur werd voorgesteld (en geproefd) meteen na de academische opening op donderdag 28 september, tijdens de receptie op het Theaterplein.

Noten en caramel

"Cum Laude Rood is het donkere broertje van de blonde Cum Laude, die een blauw etiket heeft”, vertellen Erwin en Benny. “Het bier krijgt zijn bijzondere smaak door de toevoeging van noten op verschillende momenten tijdens het brouwproces. Licht gebrande mouten en toetsen van karamel brengen het bier subtiel in balans."

Met de lancering van Cum Laude Rood introduceert de Universiteit Antwerpen een nieuwe traditie. “Elk academiejaar wordt het recept van het donkere bier aangepast”, legt rector Herman Van Goethem uit. “Van iedere versie wordt slechts een gelimiteerde oplage gebrouwen. Die lanceren we telkens bij de opening van het academiejaar. Het bier zal ook geschonken worden op de alumniborrels voor de pas afgestudeerden. Zo krijgt elke lichting oud-studenten een eigen bier. Over de productie van dit bier is goed nagedacht. De Universiteit Antwerpen hoopt dat dat ook tijdens de consumptie ervan gebeurt.”

Url: http://www.uantwerpen.be/cum-laude