Ben Van Duppen wint Vlaamse PhD Cup 2017

Date: 3 October 2017

Introduction: Fysicus Ben Van Duppen won de Vlaamse PhD Cup én de publieksprijs. Scriptie vzw wil met deze wedstrijd het onderzoek van jonge wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.

De kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een boeiende en heldere presentatie van … drie minuten. Die moeilijke uitdaging wachtte de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup in de Gentse Handelsbeurs. Ben Van Duppen wist met een presentatie over hoe licht interageert met grafeen de jury, met VRT-CEO Paul Lembrechts, UGent-hoogleraar Eva Brems, Jan Hautekiet (Radio 1) en wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB), te overtuigen.

“Van Duppen verricht baanbrekend fundamenteel onderzoek in een zeer complex domein, maar ondanks die techniciteit weet hij dat zeer helder en gepassioneerd aan de man te brengen”, aldus de jury. 

Van Duppen deed uit de doeken hoe hij er met collega’s in slaagde om met behulp van grafeen laserlicht te vangen, tot wel tien miljoen keer samen te drukken en zo lichtbundels signalen te laten uitwisselen. Die ontdekking kan de basis leggen voor toekomstige 'lichtcomputers' die vele malen sneller en zuiniger zouden zijn dan huidige toestellen, die werken op basis van elektrische signalen.

De laureaat sleept een cheque voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10 000 euro in de wacht. “Mijn ambities liggen sowieso in fundamenteel onderzoek, maar ik hoop ooit mijn eigen onderzoeksgroep te leiden en daarvoor is een managementopleiding zeer waardevol”, aldus Van Duppen. 

Publiekswinnaar
Ook het publiek kreeg een stem in het aanduiden van een publiekswinnaar, dit op initiatief van mediapartners Canvas, De Morgen en EOS. Op basis van filmpjes waarin de acht finalisten hun onderzoek presenteerden, brachten meer dan 2600 mensen in de week voor het event een stem uit voor hun favoriet. Met 655 stemmen achter zijn naam ging ook de publieksprijs naar Ben Van Duppen.

Drempel verlagen
“Jaarlijks worden in Vlaanderen 1600 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie van al dat fascinerende onderzoek komt het grote publiek ter ore”, verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. “Veel jonge onderzoekers hebben drempelvrees om buiten een academische context over hun onderzoek te praten. Zeker als daar een camera of microfoon aan te pas komt.”

Om die reden kregen de 16 deelnemers, toponderzoekers die de organisatie selecteerde uit 59 kandidaten, een vierdaags mediabad met onder andere camera-, interview- en presentatietraining door experten als Ivan De Vadder en Wim De Vilder. Uiteindelijk streden 8 finalisten om de hoogste eer. Naast Ben Van Duppen verdedigde ook Ellen Debackere (geschiedenis) de kleuren van UAntwerpen. Zij voert onderzoek naar de praktijk van het negentiende-eeuwse vreemdelingenbeleid.

Ben Van Duppen    Ben Van Duppen wint PhD Cup

Ben Van Duppen wint Vlaamse PhD Cup 2017Link: http://www.phdcup.be/nieuws/fysicus-ben-van-duppen-wint-de-vlaamse-phd-cup-2017