Bodembacteriƫn in Ijsland verrassend resistent tegen klimaatverandering

Datum: 19 december 2017

Inleiding: Over een lange termijn van 50 jaar, waren er zelfs minder effecten van opwarming dan in het eerste decennium.

Hoe stabiel zijn ecosystemen in een veranderend klimaat? Deze vraag staat centraal in heel wat wetenschappelijk onderzoek. En hoewel ze niet zo zichtbaar zijn als veel planten en dieren, zijn bodembacteriën behoorlijk belangrijk als het om het klimaat gaat. Ze hebben immers een sterke invloed op de koolstofopslag in de bodem. Veranderingen in diversiteit en verhoogde activiteit bij verhoogde temperatuur kunnen een drastisch effect hebben op de hoeveelheid koolstof die wordt uitgewisseld tussen bodem en atmosfeer, en dus ook op de CO2 en CH4 concentraties (de belangrijkste broeikasgassen).

Precies daarom ging Dajana Radujkovic (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen) aan de slag in enkele graslanden in Ijsland.  Noordelijke gebieden zullen de sterkste opwarming ervaren als gevolg van de klimaatverandering. Dajana maakte gebruik van een interessant natuurlijk fenomeen: door geothermische activiteit wordt in Ijsland een gebied nu reeds opgewarmd zoals wordt verwacht binnen enkele decennia als gevolg van de opwarming van de aarde. Dit biedt wetenschappers de unieke kans een blik in de toekomst te werpen.

Dajana: “We hadden verwacht dat langdurige opwarming (meer dan 50 jaar) een sterker effect zou hebben dan meer recente opwarming. Maar de resultaten waren enigszins verrassend: bacteriën en schimmels werden niet sterker beïnvloed door langdurige opwarming. Integendeel: na een langere opwarming kon het systeem blijkbaar zelfs enigszins terugkeren in de richting van de oorspronkelijke toestand.”

De resultaten geven aan dat korte-termijn experimenten de effecten op bodembacteriën kunnen overschatten. Het lijkt er dus op dat de bodembacteriën in Ijsland veel resistenter zijn tegen opwarming dan altijd gedacht.

De resultaten warden gepubliceerd in FEMS Microbiology Ecology.