Benny Borremans wint Henri Schouteden-prijs voor doctoraatsonderzoek in Tanzania

Datum: 20 december 2017

Inleiding: Benny's onderzoek spitste zich toe op de verspreiding van infecties in knaagdierpopulaties

Benny Borremans behaalde zijn Doctoraat in de Biologie aan de Universiteit Antwerpen in 2015, onder begeleiding van Herwig Leirs (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie) en Jonas Reijniers. Benny onderzocht de verspreiding van het Morogoro-virus in knaagdierpopulaties in Tanzania, in samenwerking met de Sokoine University of Agriculture.

Met experimenten in de natuur en in het laboratorium kon hij bepalen hoe lang knaagdieren besmettelijk zijn en hoeveel contacten ze met elkaar hebben bij verschillende populatiedichtheden. Zo kon hij bepalen in welke mate de snelheid van ziekteverspreiding verandert met veranderende populatiedichtheid. Deze kennis is cruciaal, aangezien veel diersoorten zich seizoenaal voortplanten, waardoor soms zeer sterke periodieke veranderingen in populatiedichtheid ontstaan.

De Henri Schouteden-prijs beloont belangrijk oorspronkelijk werk over faunistiek (bij voorkeur van Afrika), systematiek, ecologie, ethologie of anatomie van de dieren en wordt tweejaarlijks uitgereikt.