UAntwerpen professor bouwkunde: 'Fietsbrug over Schelde niet zo vanzelfsprekend'

Date: 25 January 2018

Introduction: Op GVA.be zegt Johan Blom (UAntwerpen) dat een fietsbrug over de Schelde niet vanzelfsprekend is

Professor Johan Blom van de opleiding industriële wetenschappen: bouwkunde in de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen spreekt op GVA.be over de fietsbrug over de schelde. N-VA heeft de Antwerpenaren voor 2024 een fietsbrug over de Schelde beloofd. “Maar de bouw van zo’n fietsbrug is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend”, zegt Johan Blom.

"Vooraleer de werkzaamheden kunnen beginnen, zal er een behoorlijke studie gedaan moeten worden. Het kostenplaatje zal minstens vijftig miljoen euro bedragen. De brug moet niet enkel functioneel, maar ook duurzaam zijn. Zo zou er bijvoorbeeld, in plaats van staal, geopteerd kunnen worden voor composieten, die een lage CO-uitstoot hebben. Een brug die de hele Schelde overbrugt – een breedte van ongeveer 500 meter – zou het kostenplaatje te hard opdrijven. Er kan beter gewerkt worden met in de Schelde verankerde steunpunten. Maar door de getijden is de Schelde ook een grillige rivier. De pijlers moeten toch minstens zeven meter boven het wateroppervlak uit komen om het stromings­effect op te vangen. Anders overstroomt de brug."

“Bovendien kan een brug ook meerdere functies hebben. Zo kunnen op die eilandjes bijvoorbeeld cafés komen, zodat de brug een echte trekpleister wordt." 

Maar ook de scheepvaart mag niet gehinderd worden door de bouw van de fietsbrug over de Schelde. “De beste optie is om te werken met een beweegbaar middenstuk, dat kan wegschuiven of wegdraaien wanneer nodig”, zegt Blom. “Ten slotte mag ook de kracht van de wind op een brug niet onderschat worden. Om trillingen van de brug, veroorzaakt door de wind, tegen te gaan, moeten er zeker voldoende trillingdempers geplaatst worden. Anders kan de brug instorten”, besluit Blom.Link: http://www.gva.be/cnt/dmf20180124_03319748?utm_source=gva&utm_medium=email_dedicated&utm_campaign=magic-link&adh_i=99884ed0a28984095ecb91f5f094fd02&M_BT=309923410918