Daar zijn de ratten

Datum: 26 januari 2018

Inleiding: Op Radio 1, in de Morgen en in Het Laatste Nieuws gaf Herwig Leirs (Uantwerpen) duiding bij de recente toename van rattenoverlast.

Herwig Leirs (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie): “De recente overlast is niet zo verwonderlijk. Ik denk niet dat er plots meer ratten zijn, ik heb geen gegevens die daar op wijzen. Maar al de riolen vollopen door aanhoudende regen, zijn de ratten sneller gedwongen om naar boven te komen.”

Kippenhokken zijn dan bijvoorbeeld zeer aantrekkelijk, ratten kunnen er zicht te goed doen aan het kippengraan.

Herwig: “Toch zijn onze huizen ook niet veilig. Langs een deur, een slecht afgesloten afvoerputje of een kapotte leiding glippen ratten zo naar binnen. Een gat van 2 cm is al genoeg. Als je een rat ziet, moet je snel uitzoeken langs welke opening ze het huis is binnengedrongen en die afsluiten.”

Eens er een rat is binnengekomen, is de kans groot dat andere ratten zullen volgen. Ratten zijn immers familiedieren. Ze komen van elkaar te weten waar er voedsel te vinden is.

 Link: https://www.demorgen.be/binnenland/mens-en-dier-geteisterd-door-rattenplaag-zelfs-mijn-kippen-leggen-geen-eieren-meer-b37c71a6/