Global Change Ecology neemt deel aan Studio Stem

Datum: 5 februari 2018

Inleiding: Leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs doen workshops uit de opleidingen van de Faculteit Wetenschappen.

Op vrijdag 2 februari kwam leerlingen van het 5de jaar van het Atheneum van Deurne op bezoek, voor de workshop 'Een wereld in verandering: van hoogwater tot bioplastic'. Onder begeleiding van Niels Van Putte, Ken Schoutens en Eric Struyf werden de leerlingen actief aan het werk gezet om beter te begrijpen hoe klimaatverandering in zijn werk gaat (met proefjes die tonen hoe CO2 warmte vasthoudt en water verzuurt) en hoe de natuur ons kan beschermen tegen vloedgolven en overstromingen (zie foto’s en filmpje). Voorts maakten ze zelf bio-plastic, en werden zo verplicht om actief na te denken over het plastic-probleem.

Op maandag 5 februari 2018 was er de workshop 'Dieren met karakter: kan je diergedrag meten?', begeleid door Bram Vanden Broecke. Hij kreeg bezoek van een Nederlandse school, het Technasium uit Goese. De workshop toont hoe je in een eenvoudige opstelling het 'karakter' van een dier kan meten, en hoe je daarbij kan nagaan of individuen werkelijk van elkaar verschillen.

Tsunami: Met deze eenvoudige opstelling kan je de golfdempende werking van schorren en mangroves aantonen.
De kleine Lego mensjes zijn veilig achter de kustvegetatie. Zonder wetland komen ze echter al gauw in de problemen...