De pest iets van de Middeleeuwen? Helemaal niet.

Datum: 5 februari 2018

Inleiding: De ziekte maakt nog elk jaar duizenden slachtoffers, zo vertelt Herwig Leirs (UAntwerpen) in Gazet van Antwerpen.

“De pest komt nog overal in de wereld voor, behalve in Australië en Europa”, zo vertelt Herwig Leirs. Weliswaar niet meer in de proporties van eeuwen geleden in Europa, waarbij één-derde van de Europeanen de ziekte niet overleefde.

“Zelfs in de Verenigde Staten zijn er nog tot 10 gevallen per jaar. De belangrijkste haarden vinden we in Afrikaanse landen als Madagaskar, Congo en Tanzania.” Meestal gaat het om kleine uitbraken: de ziekte kan immers efficiënt worden behandeld met antibiotica en is ook snel herkenbaar. In Madagaskar raakten in 2017 toch 2417 mensen besmet, waarvan er 209 overleden.

“Pest onder mensen verspreidt zich via vlooien van huisdieren of van mensen. Als de builenpest via het bloed ook in de longen komt, ontwikkelt zich longpest. Wie de opgehoeste bloeddruppeltjes van een ander inademt, ontwikkelt longpest.”

Het is een zekerheid dat de pest opnieuw opduikt. Herwig: “De vraag is niet of, maar wanneer. Als men zich daarvan bewust is, kan men zich ook beter voorbereiden. Meestal gaat het om heel beperkte gebieden, al weten we niet altijd goed waarom de ziekte zo lokaal blijft.”Link: http://www.gva.be/cnt/dmf20180203_03337330/vraag-is-niet-of-maar-wanneer-de-zwarte-dood-weer-rondwaart-ook-in-amerika-duikt-pest-nog-op