"Jonge knoppen vriezen kapot door opwarming aarde"

Datum: 26 februari 2018

Inleiding: Wetenschappers van UAntwerpen onderzochten samen met internationale collega's de vorstschade bij planten door de klimaatopwarming.

Vorstschade opwarming aardeOp het eerste zicht zou men denken dat planten door de opwarming van de aarde minder kans op vorstschade lopen. Niets is echter minder waar, zo blijkt uit een nieuwe studie in het gerenommeerde vakblad Nature Communications, waaraan ook UAntwerpen-onderzoekers Ivan Janssens en Yongshuo Fu meewerkten.

“Door de opwarming van de aarde gaan planten steeds sneller het groeiseizoen in”, vertelt Ivan Janssens (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen). “Temperatuur is een belangrijke factor bij de beslissing van de plant om bijvoorbeeld in knop te schieten. De aarde warmt op, en daardoor gaan planten ook sneller beginnen aan het groeiseizoen.”

Dit blijkt echter belangrijke gevolgen te hebben. Door zo vroeg aan de groei te beginnen, is de kans groter dat de planten vorstschade ondervinden. “De aarde warmt dan wel op, maar dit belet niet dat er later in de winter, of in de vroege lente, nog vorstdagen kunnen optreden.”

Vorstschade
Bovendien werkt de klimaatopwarming extremen in de hand, wat ook kan bijdragen aan de kans op vorst laat in de winter. “Kijk bijvoorbeeld naar de extreme koudegolf die we nu op het einde van februari meemaken. Uit onze analyse blijkt onomstotelijk dat het totaal aantal vorstdagen per jaar afneemt, maar dat het aantal vorstdagen in het vroege groeiseizoen toeneemt, net omdat planten veel te vroeg aan de slag gaan. Daardoor lopen ze vorstschade op.”

De studie werd uitgevoerd over de volledig noordelijke hemisfeer. Gebieden met de hoogste toename in gemiddelde temperatuur bleken ook de hoogste toename te kennen in vorst tijdens het vroege groeiseizoen. “Door de opwarming van de aarde blijkt de natuurlijke bescherming van planten tegen vorstschade in de war te raken”, concludeert Janssens.

De studie werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature Communications.

 Link: https://www.nature.com/articles/s41467-017-02690-y.pdf