Afrika door de lens van Afrikanen

Datum: 1 maart 2018

Inleiding: Enthousiaste studenten zetten met de steun van UAntwerpen hun schouders onder de eerste Black History Month in Antwerpen.

Black History Month is een bekend concept in Noord-Amerika. Ook elders wordt de Afrikaanse geschiedenis en cultuur in de maand februari of oktober centraal gesteld. België sprong nog niet echt op de kar, maar daar brengen gemotiveerde studenten van de Universiteit Antwerpen nu verandering in.

Studentenvereniging AYO (African Youth Organization), enkele maanden geleden opgericht door studenten van de Universiteit Antwerpen, introduceert de eerste Black History Month in de Scheldestad. De studenten krijgen de steun van de Universiteitsbibliotheek, van het Departement Geschiedenis en van de Cultuurdienst van de Antwerpse universiteit.

“Black History Month is een Noord-Amerikaans concept dat ondertussen door jongeren met Afrikaanse roots in de diaspora is overgenomen”, aldus de studenten van AYO. “Het draait om het vieren, herdenken en centraal stellen van de Afrikaanse geschiedenis en de lokale Afro-Amerikaanse en Afro-Europese helden.”

AYO wilt met de intrede in België bijdragen tot deze traditie, vanuit zowel een globale als de Belgische context. Het thema van dit jaar? Afrika door de lens van Afrikanen. Heel concreet: een maand lang wordt er een brede waaier aan activiteiten georganiseerd, van literatuur over film tot theater en muziek. Vier thema’s passeren de revue. Een thema staat telkens een week lang centraal: kolonialisme, vrouwen, migratie en handicap.

De stad in

“Heel wat activiteiten vinden plaats in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen of bij de Karel de Grote-Hogeschool Campus Zuid, maar we trekken ook de stad in”, zeggen Aminata Ndow en Mohamed Barrie. “Zo zijn we onder meer te gast in De Nieuwe Vrede, in het Museum aan de Stroom en in De Roma.”

Op vrijdag 2 maart stelt AYO Black History Month voor tijdens een persmoment bij GATE15. Diezelfde avond vindt ook het openingsevent plaats in De Nieuwe Vrede in Berchem. Daar wordt om 19.30 uur de film Sankofa van Haile Gerima vertoond.Link: https://www.facebook.com/ayobelgiumantwerpen/