Ecologen winnen award van Ecological Society of America

Datum: 21 maart 2018

Inleiding: Een internationaal team ecologen, onder leiding van doctoraatsstudent Jonas Lembrechts (UAntwerpen), heeft de W.S.Cooper award gekregen voor hun onderzoek naar invasieve planten in berggebieden.

Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks door de Ecological Society of America uitgereikt voor een belangrijke bijdrage in de studie van de verspreiding van soorten.

Jonas Lembrechts (Global Change Ecology Centre, Onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen) en collega’s toonden aan dat invasieve planten ook in onherbergzame berggebieden een probleem kunnen vormen. “De invasieve planten maken op hun veroveringstocht optimaal gebruik van menselijke verstoringen in het landschap, zoals wegen en paden”, zegt Lembrechts, de eerste doctoraatsstudent ooit die deze belangrijke prijs in de wacht sleept.

Het is de eerste keer dat deze prijs aan zo’n jonge onderzoeker wordt uitgereikt.

De studie verscheen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift PNAS. In het artikel waarschuwen de auteurs ervoor dat we binnenkort ook in de meest koude klimaten een fikse toename mogen verwachten van het aantal invasieve planten, onder druk van het opwarmende klimaat en de toenemende menselijke aanwezigheid.

Het winnende team: Jonas J. Lembrechts, Aníbal Pauchard, Jonathan Lenoir, Martin A. Nuñez, Charly Géron, Arne Ven, Pablo Bravo-Monasterio, Ernesto Teneb, Ivan  Nijs en Ann Milbau.

Link: https://www.esa.org/esa/2018-esa-awards/