Jonge ingenieurs willen wielerwereld veranderen

Datum: 30 april 2018

Inleiding: De start-up Velusta, gekiemd binnen The Company, ontwikkelde een beschermende zelfklevende patch die wielrenners behoedt voor schaafwonden. Binnenkort pitchen ze hun idee in Riga.

Beeld u even het volgende scenario in: een spannende wielerkoers op de televisie, zonnig weer, honderden toeschouwers. Het peloton rijdt een halve kilometer achter de koprijder. Nog 1 km te gaan tot de finish. De spanning is te snijden. Met razende snelheid rijden de coureurs de bocht in en dan gaat het plots mis. De eerste rijder valt. Het inferno is begonnen, een kettingreactie die niet meer te stoppen is. Heel het peloton duikt in elkaar, zo flut als een kaartenhuisje. Vers vlees botst met woeste kracht op het asfalt dat geen medelijden toont. Wielerbroeken scheuren aan flarden, het vlees eronder ook. Het asfalt kleurt rood.

Patch op de koersbroek

Herkent u dit probleem? Wel, Benjamin Stuer, Jarrid Janssens, Joren Vervoort en Luka Šeparović ook. Deze vier jonge ingenieurs aan de Universiteit Antwerpen vonden dé perfecte oplossing voor dit probleem, namelijk Velusta. Binnen het keuzevak The Company, het ondernemersgericht traject binnen de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, ontwikkelden ze een zelfklevende patch om op eenvoudige manier op de koersbroek te kleven. Buiten de ongelofelijk goede beschermende functie tegen schaafwonden, heeft de patch ook een uniek design en blijft deze ettelijke wasbeurten op de broek kleven. Meer nog, het stoort de rijervaring niet, wat enorm aangenaam is voor de wielrenner. De prestaties van de wielrenner zullen niet gehinderd worden door het aanbrengen van de patch. Momenteel is de patch enkel beschikbaar voor het dijbeen, maar het assortiment zal zeker en vast worden uitgebreid in de toekomst voor schouders, ellenbogen etc.

Europese finale

Niet alleen zij geloven in hun product. Hun idee, gedrevenheid en vriendschap werkt zo aanstekelijk dat Velusta onlangs de Vlaamse finale van Vlajo won. Uit meer dan 500 start-ups werden ze beloond met de prijs 'Beste Vlaamse niet-operationele Small Business Project 2018', een cheque van € 500 én de kans om ons land te verdedigen op de Europese finale voor SBP's in Riga. Bij deze ene overwinning bleef het echter niet! Onlangs benoemde Voka (Kamer van koophandel Antwerpen-Waasland) hen tijdens de Roundup van TAKEOFFANTWERP tot 'Meest beloftevolle studentonderneming van 2018'.  En nu mogen ze hun idee pitchen in Riga!

Het succes van Velusta moedigt ook de andere elf teams van The Company aan om hun uiterste best te doen. Op de Antwerpse provinciale SBP finale van Vlajo was de Universiteit Antwerpen met maar liefst 5 teams vertegenwoordigd: Velusta, Tap-ID, Rootlodges, Erise en Cointable. Twee van deze ondernemingen mochten door naar de Vlaamse finale, zoals eerder vermeld Velusta en Tap-ID.  Deze laatste won de prijs van 'Connenctivity'. Een duidelijk signaal van goede begeleiding en ondersteuning van alle coaches binnen The Company die haar vruchten begint af te werpen. Doe zo voort, teams! Meer weten over The Company en de huidige ondernemingen? Surf dan naar www.thecompany.be.

Link: https://velusta.com/