Iemand een pintje voor de wetenschap?

Datum: 3 mei 2018

Inleiding: UAntwerpen zet van 14 tot 16 mei mee haar schouders onder Pint of Science, het grootste wetenschapsfestival ter wereld.

Pint of Science is wereldwijd het grootste wetenschapsfestival. Voor de eerste keer worden van 14 tot 16 mei ook de Belgische kroegen onveilig gemaakt. Onderzoekers van UAntwerpen trakteren je drie dagen lang op boeiende uiteenzettingen in twee cafés in de Scheldestad.

De cijfers die Pint of Science kan voorleggen zijn vrij indrukwekkend: de organisatie startte in 2012 kleinschalig in Londen en kende de voorbije jaren een spectaculaire groei. In 2017 namen al tien landen deel, samen goed voor 81 000 deelnemers. Dit jaar wordt er afgeklokt op 21 landen. En voor de eerste keer neemt ook België deel.

Het opzet is eenvoudig: in de maand mei nemen drie dagen lang onderzoekers het woord in cafés. De geïnteresseerden luisteren en genieten ondertussen van een biertje. En uiteraard is er ook ruimte voor interactie. Moet ook bij ons lukken, dachten Céline Ballieux en Guillaume Corradino. Het duo riep Pint of Science Belgium in het leven. Voor de eerste editie staan er al meteen 39 events op de agenda, in de steden Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve en Luik.

Alzheimer en de kosmos

De Universiteit Antwerpen neemt het Antwerpse luik voor haar rekening. Zowel in het Agora Caffee (op de Stadscampus van de universiteit) als in Kapitein Zeppos (op het Vleminckveld) worden er drie boeiende avonden georganiseerd. Sommige lezingen vinden plaats in het Nederlands, andere in het Engels. Volgende onderwerpen komen onder meer aan bod: alzheimer en het steeds ouder wordende brein, materiaalwetenschap en kosmologie.

Link: https://www.pintofscience.be/antwerp