Antwerpse prof krijgt hoge Franse onderscheiding

Datum: 21 mei 2018

Inleiding: Regering Macron benoemt prof. Alex Vanneste tot Chevalier dans l'Ordre des Palmes académiques.

Op voordracht van de Franse premier en van de minister van Nationale Opvoeding krijgt prof. Alex Vanneste (Universiteit Antwerpen) het ereteken van Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques. Niet-Franse staatsburgers aan wie die eer te beurt valt, zijn schaars.

L’Ordre des Palmes académiques werd in 1808 ingesteld door Napoleon om eer te betuigen aan academici die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het onderwijs. Het is de oudste Franse onderscheiding voor burgers en de enige nog bestaande keizerlijke onderscheiding. Heel uitzonderlijk wordt de onderscheiding en het bijhorende ereteken ook toegekend aan niet-Franse staatsburgers die actief hebben bijgedragen tot de uitstraling van de Franse taal en/of cultuur in de wereld.Alex Vanneste

Die eer valt nu te beurt aan prof. Alex Vanneste (71), sinds 1970 verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Vanneste, op dit moment decaan van de Faculteit Ontwerpwetenschappen, was tientallen jaren lang de drijvende kracht achter de opleiding Romaanse Talen. Zo doceerde hij Frans op zeer hoog niveau aan duizenden Vlaamse studenten. Als coördinator en jurylid zette hij ook zijn schouders onder de talenwedstrijd La Tour Eiffel - Concours de français en (vanaf 1994) OLYFRAN. Vele tienduizenden middelbare scholieren namen daaraan deel.

La Légion violette
De Antwerpse professor reageert verheugd op de erkenning. “Aan mijn opdrachten aan de universiteit en contacten met de studenten heb ik altijd veel plezier beleefd. Dat ik daar nu nog eens uitdrukkelijk voor beloond word met tekenen van waardering uit het buitenland, maakt het nog veel mooier. Les geven is het fijnste beroep ter wereld, zeker als je dat mag doen in en over de schitterende taal van Molière en een cultuur die ons letterlijk en figuurlijk zeer nabij is.”

De onderscheiding wordt uitgereikt door de eerste minister van de regering van president Macron, op voordracht van de minister van Nationale Opvoeding. De onderscheiding wordt ook wel eens La Légion violette genoemd, naar de kleur van het ereteken. Lijfspreuk van de orde: de zon is iedere dag jong (Heraclitus).

Alex Vanneste krijgt de bijzondere onderscheiding tijdens een plechtig moment op de Franse ambassade in Brussel op 26 juni 2018.