Expo belicht leven van Burundese migranten

Date: 29 June 2018

Introduction: Het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer brengt op 5 en 6 juli een tentoonstelling over conflict in Burundi.

Conflict in Burundi, in woord en beeld, over grenzen en generaties heen. Dat exposeert het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer van de Universiteit Antwerpen in Traces of Conflict, op donderdag 5 en vrijdag 6 juli 2018.

Burundi kent een lange geschiedenis van gewapend conflict. Dat laat sporen na, ook op hen die het thuisland ontsnappen en over landsgrenzen heen. Zelfs jongeren die nooit in Burundi gewoond hebben, die in België of Nederland geboren en getogen zijn, dragen de sporen van het thuisland. Fotografe Marieke Maagdenberg en antropologe Lidewyde Berckmoes verzamelden beelden en verhalen over hoe het thuisland een rol speelt in het leven van Burundese migranten in België en Nederland.

De tentoonstelling kadert in de conferentie Governance, Peace and Development in Burundi, waar onderzoekers uit verschillende disciplines van de sociale wetenschappen hun academisch onderzoek rond Burundi aan elkaar voorstellen. Een interessante spreker is onder anderen Jean-Louis Nahimana, voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Burundi. De conferentie wordt georganiseerd door het Great Lakes of Africa Centre, een onderzoeksplatform van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) aan de Universiteit Antwerpen.

De expo is vrij toegankelijk tijdens de duur van het congres, donderdag 5 en vrijdag 6 juli. Donderdagavond zijn de media van harte welkom op een receptie, waar de kunstenaars hun werk nader zullen toelichten. Locatie: Gebouw C op de Stadscampus van UAntwerpen (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen).

Burundi  BurundiLink: https://www.uantwerpen.be/en/projects/great-lakes-africa-centre/news-events/burundi2018/photo-exhibit-traces-conflict/