Global Change Ecology Centre verwelkomt 4 nieuwe FWO-mandaten

Datum: 2 juli 2018

Inleiding: Vorige week kondigde FWO, naar jaarlijkse traditie, de nieuw gegunde PhD- en postdocmandaten aan.

Het nieuws was positief voor het Global Change Ecology Centre: er zullen immers 4 nieuwe mandaten starten dit najaar, 2 PhD-aspiranten en 2 postdocs.

Genetisch verschillende subgroepen van de Natal veeltepelmuis komen voor in verschillende Afrikaanse regio’s en dragen waarschijnlijk verschillende arenavirussen. Gedurende haar doctoraatsonderzoek zal Laura Cuypers de divergentie van drie veeltepelmuissubgroepen onderzoeken, de vorm karakteriseren van de hybridezones waar deze subgroepen met elkaar in contact komen, de associatie van drie arenavirussen met hun gastheersubgroepen bepalen en arenavirusevolutie en virale lading in hybridezones onderzoeken.

Ken Schoutens zal tijdens zijn doctoraat misschien wel eens worden overmand door nostalgische gevoelens. Wie heeft er geen zandkasteel op het strand gebouwd, om het even later te zien wegspoelen door de getijden? Ken Schoutens onderzoekt tijdens zijn doctoraatsonderzoek of planten het zandkasteel hadden kunnen redden. Hij gaat na hoe golven, sedimenten en schorreplanten interageren, hoe golfwerking de distributie van planten beïnvloed, en hoe de planten de golfwerking kunnen neutraliseren.

Het postdoctoraal onderzoek van Jonas Lembrechts richt zich op de effecten van verschillende veranderingen in het leefmilieu (klimaat, landgebruik, …) op de distributie van Alpiene planten. Om te voorspellen hoe planten reageren, moeten we kleinschalige processen nauwgezet bestuderen. Maar hier wrong tot op heden het schoentje: studies richten zich vooral op grote gebiedsniveaus. Jonas vult deze lacune met zijn onderzoek.

Het postdoc-project van Marcos Fernandez gaat dan weer na hoe nutriëntenbeschikbaarheid, biodiversiteit en klimaat interageren bij de koolstofopname van ecosystemen. Daarvoor zal hij satellietbeelden en verschillende globale databases combineren. Zijn onderzoek zal ons in staat stellen te ontrafelen of meer diverse en nutriëntrijke ecosystemen minder gevoelig zijn aan klimaatverandering, en of dit hun koolstofopnamecapaciteit ook positief beïnvloed.

Link: http://www.uantwerpen.be/gce