Wetenschapster neemt deel aan simulatie Marsmissie

Datum: 25 juli 2018

Inleiding: De mens reist nog niet naar Mars, maar de wetenschap bereidt zich al volop voor. Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) neemt in Polen deel aan een gesimuleerde missie naar Mars.

Angelique Van Ombergen, verbonden aan het Departement Fysica van de Universiteit Antwerpen, onderzoekt de invloed van ruimtereizen op het brein en op het evenwichtsorgaan van astronauten. De ruimtevaart is haar dus geenszins vreemd. Zelf in een raket stappen zit er niet meteen in, maar als wetenschapper kan je de ruimtevaartsector ook op een andere manier een dienst bewijzen. Door je twee weken te laten opsluiten en te doen alsof je op Mars woont bijvoorbeeld.

Begin augustus trekt de wetenschapster naar een oude legerbasis in het noorden van Polen. Daar zal Van Ombergen samen met vijf internationale collega’s worden opgesloten in de Lunares-habitat. Een privébedrijf organiseert er sinds vorig jaar, met steun van onder meer het European Space Agency (ESA), simulatiemissies naar de maan en naar Mars. Het hoofddoel van deze missie? De psychosociale aspecten van isolatie en ‘opsluiting’ onderzoeken, op het vlak van het individueel functioneren en op het vlak van de groepsdynamiek.

Even naar ‘buiten’

“We zullen twee weken worden opgesloten”, vertelt ze. “Het overgrote deel van de tijd zullen we in een kleine kamer moeten doorbrengen. Als de mens binnen een aantal jaar naar Mars gaat reizen, zal het immers niet vanzelfsprekend zijn om daar meteen te gaan rondwandelen zoals we hier op Aarde doen. Tijdens ons verblijf zullen we enkele EVA’s of extra vehicular activities mogen doen. In speciale pakken mogen we dan even naar ‘buiten’, waar de Marsbodem deels is nagebootst.”

Tijdens haar verblijf zal Van Ombergen het meeste van haar tijd besteden aan onderzoeksopdrachten. “Ik ga onder meer in het kader van een pilootstudie het cognitieve vermogen van de deelnemers testen, voor, tijdens en na het verblijf. In samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie ga ik ook de link met het stresshormoon meten: stel dat het cognitieve vermogen vermindert onder invloed van het stresshormoon, dan is het belangrijk dat er iets aan het stresslevel gedaan wordt tijdens Marsmissies.”

Van Ombergen, die de rol van ‘commander’ zal vervullen tijdens de missie, zal daarnaast ook andere wetenschappelijke projecten opvolgen. Communiceren met de buitenwereld wordt niet vanzelfsprekend. Van Ombergen: “We zullen alleen kunnen communiceren met mission control, en dan nog met twintig minuten vertraging om alles realistisch te laten verlopen. Daglicht zullen we niet zien, we gaan zelfs niet weten hoe laat het precies is. Ik heb niet meteen een idee van wat me precies te wachten staat, maar ik heb er wel veel zin in.”Link: http://lunares.space