"Maak buitenlandse spelers duurder"

Datum: 30 juli 2018

Inleiding: Tom Vermeire (UAntwerpen) lanceert voorstellen om voetbalcompetitie aantrekkelijker te maken.

Jonge voetballers verlaten steeds sneller hun thuisland om verder te groeien in het buitenland. Dat is nochtans vaak nefast voor hun eigen carrière, voor de opleidende clubs in hun thuisland en voor de prestaties van nationale landenteams. Tom Vermeire (UAntwerpen) stelt daarom enkele maatregelen voor om competities aantrekkelijker te maken voor jonge, binnenlandse spelers en om hen te beschermen tegen een vroegtijdig vertrek naar het buitenland.

De internationale migratie van jonge voetballers neemt steeds meer toe. Denk maar aan een Charly Musonda Junior, Zakaria Bakkali of Senna Miangue. De voorbije jaren werden er dan ook verscheidene maatregelen genomen om transfers van jonge spelers tegen te gaan, maar volgens Tom Vermeire, die op UAntwerpen net zijn diploma handelsingenieur behaalde, focust men daarbij te veel op de juridische kant van de zaak: “Er moeten ook economische argumenten aan worden toegevoegd, zodat beter rekening gehouden wordt met de economische realiteit van het voetbal.”

In zijn scriptie, uitgevoerd onder leiding van promotor Matteo Balliauw, stelt Vermeire drie maatregelen voor om de speelgelegenheid van jonge, binnenlandse talenten te verhogen, om hen te beschermen tegen een vroegtijdig vertrek naar het buitenland en om opleidende clubs te beschermen tegen het verlies van kostbaar talent.

1. Kostenstijging buitenlandse spelers

Een eerste maatregel is het laten stijgen van de kosten voor buitenlandse spelers. Dat moet de vraag naar binnenlandse spelers stimuleren, waardoor zij meer speelmogelijkheden krijgen. De kans bestaat wel dat de competitieve balans ten opzichte van clubs in andere landen zal verslechteren. Om dat de compenseren stelt Vermeire ook voor om de arbeidskosten voor binnenlandse spelers te verlagen.

Niet alleen de speelkansen voor eigen jeugd stijgen zo, het heeft ook positieve gevolgen voor het budget van een club. “Een toename in het aantal binnenlandse spelers zal de competitie attractiever maken voor fans en sponsors. Dat kan op zijn beurt leiden tot meer inkomsten voor een club. Met een hoger budget kunnen clubs dan weer een kwaliteitsvollere kern samenstellen.”

2. Limiet op aantal spelers onder contract

Om het veelvuldig aantrekken en direct uitlenen van jonge buitenlandse spelers tegen te gaan, kan er een limiet op het aantal spelers onder contract worden ingesteld. Vermeire: “Het beperken van uitleenpraktijken zorgt ervoor dat een club minder spelers aankoopt die het niveau van de eerste ploeg (nog) niet aankunnen. Op die manier ontstaat er een betere allocatie van talent over de clubs. Deze maatregel kan verder uitgebreid worden met een uitzondering voor door een club opgeleide spelers die nog geen contract hebben.”

De limiet zorgt ervoor dat kleinere clubs het makkelijker zullen hebben om spelers te behouden tot die werkelijk klaar zijn om de stap naar een betere club of competitie te zetten. Daarnaast zullen subtopspelers die aangetrokken worden door topclubs en daar relatief weinig speelkansen krijgen, vaker bij kleinere teams belanden en daar de speelkwaliteit positief beïnvloeden. De maatregel is dus positief voor de competitieve balans.

3. Europees trainingsfonds

Tot slot wordt een Europees trainingsfonds geïntroduceerd om de inspanningen inzake jeugdopleiding van clubs te stimuleren en om internationale transfers van onervaren spelers te beperken. “Gepaste herverdelingscriteria zullen clubs met een weloverwogen en verantwoord jeugdbeleid belonen”, legt Tom Vermeire uit. “Daarnaast zorgt het aanrekenen van een additionele som voor het aantrekken van onervaren buitenlandse spelers ervoor dat de internationale mobiliteit van die spelers beperkt wordt.”

Volgens Vermeire zullen clubs enkel bereid zijn die som te betalen voor spelers met een relatief hoge kans op slagen. Door van die additionele som een rechtstreekse bijdrage voor het Europese trainingsfonds te maken, zal de neiging van clubs om onervaren spelers te verkopen verminderen. Een afschaffing van het huidige transfersysteem verhoogt de effectiviteit van deze laatste maatregel.