Komida's werden groter en groener

Datum: 25 september 2018

Inleiding: UAntwerpen investeerde tijdens de zomer fors in extra capaciteit en stevige opfrisbeurten van haar komida-studentenrestaurants.

komidaTerwijl de studenten op vakantie waren (of zich door de augustuszittijd worstelden), werd er in de komida-restaurants op de Universiteit Antwerpen keihard gewerkt. Alle vestigingen kregen een serieuze facelift, de capaciteit werd overal vergroot en de bomen van de Leien maakten hun intrede.

De Universiteit Antwerpen investeerde de afgelopen tijd heel wat middelen in nieuwe gebouwen. De voorbije jaren lag de focus op Campus Drie Eiken en op Campus Groenenborger. De komst van de nieuwe infrastructuur ging ook gepaard met de nodige verhuisbewegingen, waardoor er nu bijvoorbeeld op Campus Drie Eiken in Wilrijk veel meer studenten rondlopen.

“Dat liet zich gevoelen in de restaurants”, vertelt An Op de Beeck van komida, de koepel van studentenrestaurants op de Universiteit Antwerpen. “Tijdens de lunch was het veel te druk. De studenten kaartten die situatie terecht aan en wij zijn niet bij de pakken blijven zitten. De opstelling van de (zelf)bedieningstogen werd aangepakt, wat voor een betere doorstroming zorgt.”

De restaurants kregen allemaal een nieuwe look, met de introductie van veel meer groen. Maar het meest opvallend is de uitbreiding van de capaciteit. Op Campus Drie Eiken kwamen er 90 extra zitplaatsen. Op de Beeck: “Elke plaats kan tijdens de middagpauze gemiddeld twee keer worden gebruikt, dus gaat het eigenlijk om 180 extra plekken. Op Campus Middelheim kwamen er 72 extra plaatsen bij, op Campus Groenenborger 60.”

Platanen van de Leien
Ook de capaciteit van komida@Stadscampus werd uitgebreid, met 34 extra zitplaatsen. Maar de opvallendste nieuwigheden in die vestiging zitten elders. “De circulatiezone werd grondig uitgebreid, met daarin onder meer plaats voor een grote muurschildering van de Antwerpse skyline, geschilderd door een van onze eigen medewerkers. Daarnaast kochten we ook twee grote tafels aan, vervaardigd uit het hout van de platanen die moesten wijken voor de werken op de Leien.”

Eveneens nieuw op de Stadscampus, en ook goed voor 40 extra plekjes, is de koffiebar van The Big C, een jonge sociale onderneming die uitpakt met een vernieuwende manier van koffie beleven. Bezielster Stefanie Veraghtert wil met haar aanpak meer sociale en economische kansen creëren voor mensen geraakt door kanker. Je zal in de koffiebar terecht kunnen voor (h)eerlijke koffie met een sterk verhaal, geserveerd door bijzondere barista’s.

“De manier van werken van The Big C sluit perfect aan op onze duurzaamheidsvisie, zowel qua voeding als qua mensen”, vertelt Op de Beeck. “Daar past ook onze samenwerking met Travant, een project van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), in. Zij leveren voortaan wekelijks biobroodjes aan onze vestigingen. Daar komt in komida@Mutsaard ook gebak bij, met veel toewijding gemaakt door mensen met veel talenten, maar weinig kansen op de arbeidsmarkt.”

Komida
Twee grote tafels zijn vervaardigd uit hout van platanen die moesten wijken voor de werken op de Leien.

Komida groter en groener

De capaciteit werd uitgebreid.

Komida

UAntwerpen medewerkers schilderden muurschilderingen van de Antwerpse skyline

Link: https://www.uantwerpen.be/komida