UAntwerpen eert Nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Date: 2 November 2018

Introduction: Op 4 april 2019 reikt de Universiteit Antwerpen haar jaarlijkse eredoctoraten uit. Vier topwetenschappers en een Nobelprijswinnaar worden geƫerd.

De Congolese arts Denis Mukwege krijgt op 10 december de Nobelprijs voor de Vrede. Op 4 april komt hij naar de Universiteit Antwerpen, waar hij een eredoctoraat zal ontvangen. “We legden al tijdens de zomer contact met hem”, vertelt Herman Van Goethem. “De Nobelprijs is voor ons de sprankelende  bevestiging van de keuze die we maakten.”

De Universiteit Antwerpen reikt jaarlijks net voor de paasvakantie haar eredoctoraten uit. Tijdens die hoogmis van de academische wereld worden wetenschappers uit alle continenten in de bloemen gezet. De faculteiten brengen op die manier hulde aan excellente onderzoekers uit hun werkveld. Namens de universitaire gemeenschap reikt de rector ook elk jaar een eredoctoraat algemene verdiensten uit.

Dat eredoctoraat algemene verdiensten gaat in 2019 naar dr. Denis Mukwege. Deze Congolese chirurg en gynaecoloog richtte in 1999 het Panzi Hospital in Bukavu op. In dat ziekenhuis verzorgt en begeleidt hij slachtoffers van seksueel geweld. Samen met zijn medewerkers behandelde Mukwege vele duizenden slachtoffers. Op 10 december krijgt Dennis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede. Die deelt hij met de Iraakse Nadia Murad, als erkenning voor hun werk tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.

Focus op het Zuiden

“De voorbije zomer contacteerden we dr. Mukwege met het oog op het eredoctoraat”, vertelt Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. “Dat hij nu de Nobelprijs krijgt, is voor ons de sprankelende  bevestiging van de keuze die we maakten. Eerder kende UAntwerpen eredoctoraten algemene verdiensten toe aan Diane von Fürstenberg voor haar professionele engagement in combinatie met een groot maatschappelijk engagement, onder meer voor vrouwenrechten, en aan Jeffrey Sachs voor zijn trekkende rol in de Sustainable Development Goals.”

“Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld vanuit het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid- en beheer. Dr. Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld.”

Internationale topwetenschappers

Samen met de Congolese arts zullen ook vier topwetenschappers uit verschillende domeinen worden gehuldigd.

- De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie kiest voor prof. dr. Mathias Dewatripont, verbonden aan de Université Libre de Bruxelles en erevicegouverneur van de Nationale Bank van België.

 

- De Faculteit Geneeskunde en de Gezondheidswetenschappen gaat voor prof. dr. Heidi Larson. Zij is verbonden aan de prestigieuze London School of Hygiene Tropical Medicine (VK) en een expert op het vlak van vertrouwen in vaccinaties. Larson is getrouwd met de Belgische arts Peter Piot.

- Het eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen gaat naar prof. dr. Jane Lubchenco, actief aan de Oregon State University (VS). Lubchenco is milieuwetenschapster en gespecialiseerd in onze oceanen en hoe we er op een duurzame manier mee moeten omgaan.

- Prof. dr. Xavier Maldaque is de laureaat van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hij is professor aan de Université Laval (Canada) en een wereldautoriteit wat betreft het gebruik van infrarood.Link: http://www.uantwerpen.be/eredoctoraten