Scanner verkent muurschildering in Aalst

Datum: 9 november 2018

Inleiding: Wetenschappers van Onderzoeksgroep AXES nemen met hun scanner een verborgen muurschildering onder de loep.

Eén millimeter elke tien seconden. Zo gedetailleerd analyseert de hoogtechnologische scanner van AXES, onderzoeksgroep van het Departement Chemie, de verborgen muurschildering in de Sint-Martinuskerk in Aalst. Het Laatste Oordeel is een muurschildering ontdekt in de 19de eeuw in de voormalige kapittelzaal van de kerk. Het werk is van een onbekende meester en is meer dan 400 jaar oud.

De scan van de muurschildering maakt deel uit van een vooronderzoek dat door het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium wordt uitgevoerd in functie van de grootschalige totaalrestauratie van de kerk. Het Laatste Oordeel bevindt zich, ondanks een vernislaag, in een uitzonderlijk goede bewaringstoestand en het onderzoek moet meer informatie verschaffen over de uitvoeringstechniek van de middeleeuwse kunstschilder. Topstukken zoals het Lam Gods van Van Eyck, het Meisje met de Parel van Vermeer en de Schreeuw van Munch werden eerder al in kaart gebracht door de Universiteit Antwerpen met hun bijzondere macro x-stralen fluorescentiescanner.

Niet alleen het Laatste Oordeel wordt met de grootste aandacht bekeken, ook bij de restauratie van de sacramentstoren gingen de restauratoren van het KIK-IRPA minutieus te werk. Tijdens het vooronderzoek en de reiniging van het kunstwerk merkten zij op dat onder de vele verflagen, meerkleurige schilderingen schuilgaan. Zo zitten er achter de vergulde deuren engeltjes verscholen, bedekken de zwarte verflagen de oorspronkelijke wit-rode accenten en is de volledige toren afgewerkt in een albast-imitatie. Dankzij een bijkomende subsidie van het Fonds Baillet-Latour kan deze uitzonderlijke ontdekking verder worden onderzocht en deels worden onthuld voor het publiek.Link: http://www.sintmartinuskerk.be