AI-experten bundelen hun krachten

Datum: 13 november 2018

Inleiding: UAntwerpen lanceert chapter van wereldwijde community rond kunstmatige intelligentie.

Op dinsdagavond 13 november schiet de Antwerp School of AI uit de startblokken. Het chapter, een initiatief van twee doctoraatsstudenten van UAntwerpen, is onderdeel van een wereldwijd initiatief om een zogeheten learning community rond kunstmatige intelligentie te creëren.

Artificiële intelligentie een hot topic noemen, is een open deur instampen. Ook op de Universiteit Antwerpen is er heel wat expertise aanwezig. “Meerdere onderzoeksgroepen werken rond AI, machine learning en dergelijke”, vertelt prof. Peter Hellinckx. “Mijn onderzoeksgroep in de ingenieurswetenschappen is bijvoorbeeld bezig met de zelfrijdende auto, in het Departement Taalkunde gaat het om taaltechnologie en ook de informatici en de economen hebben heel wat projecten waarin AI centraal staat.”

De wereld van de artificiële intelligentie ontwikkelt zich zo snel, dat het voor een individuele wetenschapper of enthousiasteling onmogelijk geworden is om van alle nieuwe trends en doorbraken op de hoogte te zijn. De populaire You-Tube’er Siraj Raval nam daarom het initiatief om wereldwijd een ‘School of AI’ op te richten. ‘From learners, for learners’ is het motto.

Levendige community

“Doctoraatsstudenten Stig Bosmans en Matthias Hutsebaut besloten ook in Antwerpen een chapter op te richten”, zegt Hellinckx. “Bedoeling is dat we elke maand een bijeenkomst organiseren. Dat kan op de universiteit zijn, maar ook bij business- en innovatiehub The Beacon of bij bedrijven uit de sector. Iedereen met expertise in of interesse voor alles wat met AI te maken heeft, is van harte welkom.”

Op dinsdagavond 13 november vindt het lanceringsevent plaats op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Meer dan 210 mensen schreven zich in. Hellinckx: “Meteen een bewijs dat er in Antwerpen een levendige AI-community is. Met Tim Van Den Bulcke van Johnson & Johnson en Jos Polfliet van Faktion XYZ hebben we twee topsprekers. Daarnaast stellen zeven wetenschappers van UAntwerpen hun AI-gerelateerde onderzoeken voor.”Link: https://www.meetup.com/Antwerp-School-of-AI/