"Hitte en droogte kunnen alpiene flora langdurig veranderen"

Datum: 29 november 2018

Inleiding: Onderzoekers van UAntwerpen bestudeerden de impact van opwarming en droogte op de flora in de Alpen.

Alpenweide
Eén enkel klimaatextreem heeft verregaande gevolgen. Schade aan alpenvegetatie op korte termijn, maar ook op langere termijn kan het uitzicht van alpenweiden veranderen. Dat ontdekte een team van Antwerpse en Zwitserse wetenschappers onder leiding van ecoloog Hans De Boeck.

De zomer van 2018 was uitzonderlijk warm en droog in grote delen van Europa. Opnieuw. Dit was niet alleen zo bij ons, maar ook in berggebieden. In het voordeel van toeristen ter plekke, maar in het nadeel van de gletsjers die alweer terrein moesten prijsgeven. Ook de planten hoog in de bergen ondervinden invloed van dit uitzonderlijke weer.

Samen met Zwitserse collega’s bestudeerden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen welke impact hittegolven en droogte hebben op de alpenvegetatie, zowel op korte als langere termijn. Enkele jaren geleden stelden ze delen van een alpengrasland bloot aan een zeventien dagen durende periode van extreme warmte, door ze tijdelijk van hoog in de bergen (Furkapas) naar beneden in de Rhonevallei te transporteren. “Deze ‘hittegolf’ werd dan gecombineerd met ofwel normale regenval ofwel droogte”, legt hoofdonderzoeker Hans De Boeck (UAntwerpen) uit. “De ogenblikkelijke effecten waren duidelijk: de planten bleven normaal groeien wanneer er genoeg water was, maar in combinatie met droogte kregen ze te maken met sterk verhoogde stress.”Link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/pleco/onderzoek/projecten/klimaatextremen-alpen/