FOW beurs voor onderzoek naar 3D-technologie voor de restauratie van erfgoedobjecten

Datum: 14 december 2018

Inleiding: Lien Acke (UAntwerpen) ontving een doctoraatsbeurs strategisch basisonderzoek van het FWO voor haar onderzoek naar het gebruik van 3D-technologie voor de restauratie van complexe erfgoedobjecten.

Lien Acke studeerde in 2018 af als primus in masteropleiding conservatie-restauratie. Lien zal de komende periode een digitale toolbox ontwikkelen die erfgoedprofessionals (restauratoren, musea) kunnen gebruiken om aan de slag te gaan en info te verwerven over het gebruik van 3D-scannen, -modelleren, en -printen en de mogelijke toepassingen voor hun kunstobjecten. 

Dit onderzoek is de uitbouw van een unieke samenwerking tussen de Onderzoeksgroep Productontwikkeling en de Onderzoeksgroep Erfgoed en Duurzaamheid. Jouke Verlinden is hoofdpromotor van dit onderzoek, co-promotoren zijn Stijn Verwulgen Kristel De Vis.

Het gebruik van 3D-technologie voor een figurine met kantporselein.


Over Doctoraatsbeurs Strategisch Basisonderzoek 
Met een Doctoraatsbeurs Strategisch Basisonderzoek kunnen jonge onderzoekers zich bekwamen tot strategisch denkende en innovatiegerichte wetenschappers.

Strategisch basisonderzoek in de context van doctoraatsbeurs houdt (doctoraatswaardig) uitdagend en vernieuwend onderzoek in, dat (in geval van succes) op langere termijn kan leiden tot innovatieve toepassingen.Link: https://www.fwo.be/nl/mandaten-financiering/predoctorale-mandaten/doctoraatsbeurs-strategisch-basisonderzoek-(sb)/