Meer dan 3300 wetenschappers eisen verscherpte klimaatambities op basis van de harde feiten

Datum: 30 januari 2019

Inleiding: In een open brief roepen meer dan 3300 wetenschappers van alle Belgische universiteiten en onderzoeksinstellingen de beleidsmakers op om dringend meer klimaatambitie te tonen.

“Kijk je naar de wetenschappelijke feiten, dan is er maar één besluit mogelijk: de actievoerders hebben groot gelijk.”

Het klimaat is een hot thema, dat kan niemand meer ontkennen. Sinds enkele weken spijbelen elke donderdag duizenden scholieren voor het klimaat. Zij krijgen – nu de examens achter de rug zijn – ook de steun van de studenten. En zondag 27 januari stapten ondanks het slechte weer zowat 70 000 mensen mee op in de grootste klimaatmars ooit in ons land. Ook in de media gaat er heel veel aandacht naar de klimaatproblematiek.

“Die aandacht is belangrijk”, zegt Sara Vicca verbonden aan het Global Change Ecology Centre of Excellence (GCE) van de Universiteit Antwerpen. “Maar helaas wordt het debat al te vaak ideologisch benaderd en krijg je discussies over al dan niet doemdenken en dergelijke. Zulke discussies leiden af van de essentie, namelijk het aanpakken van het probleem, en daar is nu geen tijd meer voor. Vanuit de wetenschappelijke wereld willen we een duidelijk signaal geven. De feiten spreken voor zich: de actievoerders hebben het gelijk aan hun kant, meer actie is absoluut cruciaal.”

Nood aan pure feiten

Vicca en haar collega’s schreven een open brief, waarin ze op een krachtige en heldere manier de wetenschappelijke feiten op een rijtje zetten. Zo staat het als een paal boven water dat onze aarde opwarmt. Wereldwijd steeg de gemiddelde temperatuur nu al met ongeveer 1°C, vergeleken met de periode tussen 1850 en 1900. En nog een wetenschappelijk feit: met de klimaatvoorstellen die vandaag op tafel liggen, stevenen we af op een opwarming van meer dan 3°C tegen het einde van de eeuw. Dat is rampzalig.

Ondertussen werd de open brief al door meer dan 3300 Scientists4Climate ondertekend. Ook de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten deden dat. De wetenschappers vertegenwoordigen heel uiteenlopende disciplines. Dit toont aan dat het topic in vele wetenschappelijke domeinen leeft, wat ook niet verwonderlijk is aangezien het een zeer multidisciplinair probleem betreft. Bovendien vereist ook het oplossen van klimaatverandering de input van wetenschappers uit alle domeinen.

Vicca: “Er is absoluut nood aan meer kennis, aan pure feiten over alle aspecten van het klimaatprobleem, en over de oplossingen. Dat leerden we vorige week reeds, toen een klimaatbrief gericht aan de spijbelende scholieren massaal gelezen en gedeeld werd.”

De volledige brief is terug te vinden op www.Scientists4Climate.be.Link: http://www.Scientists4Climate.be