Eredoctoraat voor prof. dr. em. Freddy Van Oystaeyen

Datum: 21 februari 2019

Inleiding: De Vrije Universiteit Brussel reikt op dinsdag 2 april zeven eredoctoraten uit, waaronder één aan prof. dr. em. Freddy Van Oystaeyen, verbonden aan de Universiteit Antwerpen voor zijn bijdrage aan de niet-commutatieve algebra en meetkunde.

Figures that matter. Dat is de noemer waaronder de Vrije Universiteit Brussel op dinsdag 2 april zeven eredoctoraten uitreikt, waaronder één aan Prof. dr. Em. Freddy Van Oystaeyen van de Universiteit Antwerpen voor zijn bijdrage aan de niet-commutatieve algebra en meetkunde.

Professor dr. Em. Freddy Van Oystaeyen ontving al eerder een ere-professoraat aan de Beijing Normal University (1985), een eredoctoraat aan de Universidad te Almeria waar ook een straat naar hem werd vernoemd: Calle Fred Van Oystaeyen.

Sleutelfiguur wiskundeonderzoek
Freddy (of Fred) Van Oystaeyen is wiskundige en emeritus professor in de wiskunde aan de UAntwerpen. Freddy Van Oystaeyen is een van de sleutelfiguren geweest in het wiskundeonderzoek in Vlaanderen van de voorbije halve eeuw. Hij is een wereldexpert aangaande niet-commutatieve algebra en meetkunde en heeft dit onderwerp vooruit gestuwd.

Zijn bijdragen kwamen niet alleen de eigen universiteit ten goede, maar ook de andere universiteiten in Vlaanderen, waaronder zeker ook de VUB. Zijn onderzoek heeft ook een belangrijke esthetische component. Nieuwe ontwikkelingen in de wiskunde zijn immers heel dikwijls gebaseerd op esthetische overwegingen. Wiskundigen ervaren die schoonheid als een van de sterkhouders van hun discipline.

Over de uitreiking
De plechtige uitreiking van de eredoctoraten aan de VUB vindt plaats op dinsdag 2 april om 11 uur in Aula Q op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (campus Etterbeek), Pleinlaan 2 in 1050 Brussel.

Link: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/fred-vanoystaeyen/