Vrouwelijke politici halen minder snel de krant

Datum: 24 mei 2019

Inleiding: Studenten UAntwerpen analyseren berichtgeving over politici in 6000 artikels.

Vrouwelijke politici hebben het niet gemakkelijk in de Vlaamse kranten. Er wordt niet alleen minder bericht over vrouwelijke politici dan over mannelijke, ze worden ook nog eens anders beoordeeld door de kiezers. Dat blijkt uit onderzoek van bachelorstudenten van de Universiteit Antwerpen.

Bachelorstudenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen onderzochten welk effect berichtgeving over politici heeft op de evaluatie die burgers maken van die politici. De studenten voerden een tweedelig onderzoek over de lokale verkiezingen van 2018 uit.

Eerst maakten ze een analyse van 6000 krantenartikels uit Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard en De Tijd. Daaruit bleek dat vrouwelijke politici veel minder vaak de krant halen dan hun mannelijke collega’s. Daarnaast werd ook een experiment uitgevoerd op 1500 respondenten om het effect van positieve en negatieve berichtgeving in kaart te brengen.

Harder afgestraft

“Uit ons onderzoek blijkt dat positieve berichtgeving over een politicus ervoor zorgt dat mensen een positiever beeld van die politicus krijgen en omgekeerd”, vertellen de studenten. “Wat echter opmerkelijk is, is dat dit effect verschilt tussen mannelijke en vrouwelijke politici. Wanneer negatief bericht wordt over politici, heeft dit een sterker negatief effect op het beeld dat burgers hebben over vrouwelijke dan mannelijke politici. Omgekeerd geldt ook dat wanneer positief bericht wordt over politici, dit voor een grotere positieve evaluatie zorgt bij mannelijke politici dan bij vrouwelijke politici.”

Vrouwen worden dus systematisch harder ‘afgestraft’ én minder beloond door burgers dan hun mannelijke collega’s. Zelfs nu vrouwelijke politici alomtegenwoordig zijn, blijkt toch dat ze zich nog steeds harder moeten bewijzen tegenover de kiezers dan mannelijke politici. Bovendien blijkt dat ze minder kans hebben om in berichtgeving voor te komen dan mannen. Na controle op basis van stad, partij en mandaat stelden de studenten vast dat mannelijke politici 75,4% meer in het nieuws kwamen dan vrouwelijke politici.

Invloed op stemgedrag

Het beeld dat mensen van politici hebben heeft een groot effect op hun stemkeuze. De media hebben een grote invloed op dit beeld. “Het is dan ook belangrijk dat kranten een betere balans vinden in de berichtgeving over mannen en vrouwen en dat ze beseffen dat hun keuzes een invloed hebben op de perceptie van kiezers over politici. Bovendien moeten we als kiezer opletten dat we vrouwelijke politici niet harder veroordelen dan hun mannelijke collega’s wanneer ze negatief in het nieuws komen.”

Dit onderzoek werd uitgevoerd door studenten Robbe Adriaenssens, Lise Beyens, Robin Daems, Emilie Dierckens, Brecht Lens, Paulien Mestdagh, Johannes Nagels, Bo Oostvogels, Roeland Ruelens, Katleen Van de Poel en Douglas Van Dieren onder begeleiding van Jeroen Peeters en Patrick van Erkel.