Expo over Gilbert Van Schoonbeke die het uitzicht van Antwerpen bepaalde

Datum: 6 juni 2019

Inleiding: Stadshistoricus Jeroen Puttevils is de curator van de expo 'Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke' in het Maagdenhuis

Van 7 juni tot 8 september 2019 loopt in het Maagdenhuis de expo 'Rijk worden op de Werf van de Gouden Eeuw. Gilbert van Schoonbeke’. De stadsontwikkelaar Van Schoonbeke bepaalde in de zestiende eeuw het uitzicht van Antwerpen door de ontwikkeling van het Eilandje en vele bekende straten en pleinen. Jeroen Puttevils, historicus aan de Universiteit Antwerpen bij het Centrum voor Stadsgeschiedenis, is de curator van deze tentoonstelling.

De overzichtstentoonstelling brengt de vele projecten in beeld die Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) op korte tijd tot een goed einde bracht in het onrustige Antwerpen van de Gouden Eeuw. Daarnaast vertelt ze zijn persoonlijke verhaal. 'Gilbert van Schoonbeke was een visionair ondernemer die vele lotgevallen doormaakte. We weten veel over hem omdat er een omvangrijk archief van en over hem in het Felixarchief bewaard wordt', zo licht Jeroen Puttevils toe.

De historicus als curator
Voor Puttevils was het de eerste tentoonstelling die hij samenstelde, wat hem uitdaagde om geschiedenis op een originele manier te benaderen: 'Je moet denken in een visueel narratief, in een parcours dat mensen volgen. Dat was nieuw voor me, er werd een heel ander soort creativiteit van me gevraagd.' De documenten uit het Felixarchief kon hij niet zomaar presenteren: hij moest het verhaal vertellen met objecten. Zo vertelt hij over de nood aan een nieuw type stadsomwalling in 1542 via een ijzeren kanonskogel.

Gilbert van Schoonbeke was een dankbaar onderwerp voor een expo die uit het hoofd moest komen van een stadshistoricus, want Jeroen Puttevils kon vanuit zijn biografie het verhaal van de Gouden zestiende Eeuw van Antwerpen belichten. 'Van Schoonbeke zit in het DNA van Antwerpen, zijn projecten maken nog steeds onderdeel uit van het stedelijk weefsel van de stad', aldus Puttevils.

Van Schoonbekejaar 2019
De tentoonstelling is slechts één van de vele activiteiten in het Gilbert van Schoonbekejaar in Antwerpen. Er is ook een Gilbertbier, een lezingenreeks, concerten, een publieksboek, … Het hele programma is netjes te vinden op de website van Stad Antwerpen.

Deze hernieuwde interesse voor Van Schoonbeke fascineert Puttevils: 'hoe kan een historisch figuur 500 jaar later opgerakeld worden en de stadscultuur even bepalen? Misschien heeft de aandacht iets te maken met de werf die Antwerpen vandaag is. Krijgen we zo opnieuw aandacht voor de werven van het verleden? In de negentiende eeuw was er al een Gilbert van Schoonbekemanie die mooi samenviel met de aanleg van de Leien – waarvoor nota bene de zestiende-eeuwse stadsomwalling werd afgebroken die Van Schoonbeke mee had gebouwd. Dat deze omwalling door de huidige werken aan de Leien opnieuw zichtbaar is geworden, is de historische ironie ten top.'Link: https://www.maagdenhuis.be/nieuws/expo-rijk-worden-op-de-werf-van-de-gouden-eeuw-gilbert-van-schoonbeke