Studenten krijgen les over koloniale geschiedenis

Datum: 13 juni 2019

Inleiding: Opleiding geschiedenis introduceert vak Koloniale geschiedenis: Centraal-Afrika en Belgiƫ.

"Kennis over de koloniale geschiedenis is een groot gat in de kennis van onze studenten”, vertelt prof. Maarten Van Ginderachter. Daar komt volgend jaar verandering in: samen met collega Marnix Beyen doceert hij aan de geschiedenisstudenten van UAntwerpen het vak Koloniale geschiedenis: Centraal-Afrika en België.

Vanuit de vaststelling dat er nog al te vaak met een té Europese bril naar de geschiedenis gekeken wordt, krijgen de studenten sinds enkele jaren het Engelstalige vak History of the Islamic World aangeboden. Vanaf volgend jaar wordt ook het verplichte opleidingsdeel Koloniale geschiedenis: Centraal-Afrika en België opgenomen in het curriculum van de bachelor geschiedenis.

“De rode draad in de cursus wordt enerzijds de spanning tussen kolonisering en dekolonisering (zowel politiek, economisch als mentaal) en anderzijds de uitwisseling tussen Centraal-Afrika en België”, vertelt prof. Maarten Van Ginderachter. Samen met collega prof. Marnix Beyens neemt hij het vak voor zijn rekening. “Voor België was de kolonisatie een van de belangrijkste feiten van de 20ste eeuw. Logisch dat we dat een plaats geven in ons curriculum, zeker omdat we merken dat koloniale geschiedenis vaak een grote onbekende is voor onze studenten.”

Koloniale patronen

Heel wat thema’s zullen aan bod komen: slavernij en abolitionisme, geweld en verzet, Congo tijdens de wereldoorlogen en de Koude Oorlog, rubber en bloeddiamant, koloniale propaganda en nog veel meer. Anno 2019 zijn die thema’s nog steeds actueel: zo riepen de Verenigde Naties België nog niet lang geleden op om zich te verantwoorden voor de gruwelijkheden begaan in Congo. Ook de heropening van het Afrikamuseum en het debat rond de standbeelden van Leopold II beheersten recent de actualiteit.

“Sommige koloniale patronen werken tot op vandaag door”, aldus Marnix Beyen. “Denk maar aan de grondstoffen die in Afrika tegen lage lonen ontgonnen worden of de hele zwartepietendiscussie. We moeten studenten leren om daar kritisch mee om te gaan. Onze Belgische samenleving wordt ook almaar diverser. Wie roots heeft buiten Europa kan zich moeilijk met die Europese blik identificeren. We willen meer inclusief zijn.”

Link: https://www.uantwerpen.be/nl/studeren/opleidingsaanbod/geschiedenis-studeren/