Iedereen naar school en aantal nieuwe ondernemingen vertienvoudigt

Datum: 24 juni 2019

Inleiding: Belgische ontwikkelingswerkers en onderzoekers UAntwerpen pionieren succesvol met 'crazy money' in Uganda.

'Crazy money' – of onvoorwaardelijke cash-transfers zoals het in vaktermen heet – is compleet onontgonnen terrein binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Dat weerhield de Vlaamse organisatie Eight.world er niet van om – onder meer met de steun van Melexis-CEO Françoise Chombar - een innovatief pilootproject op te starten in Busibi, Uganda.

Eight.world werkte samen met dr. Sara Dewachter en prof. dr. Nathalie Holvoet (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, Universiteit Antwerpen). De resultaten blijken heel wat perspectieven te bieden voor een nieuw soort ontwikkelingssamenwerking in tijden van budgettaire schaarste. Een revolutionaire aanpak van ontwikkelingssamenwerking, uniek in Europa.

Eight.world – in 2015 opgericht door Maarten Goethals en Steven Janssens – koos Busibi in West-Uganda uit voor het uitvoeren van hun gedurfde ontwikkelingsproject. Via de mobiele telefoon ontvangen alle 150 inwoners van het dorp sinds januari 2017 maandelijks een vast bedrag. Voor volwassenen is dat 16 euro, jongeren ontvangen 8 euro. Eight.world stort het geld op een individuele rekening. De inwoners kunnen het vervolgens met de gsm afhalen en sparen of gebruiken. Meer voorwaarden zijn er niet.

Dit type ontwikkelingssamenwerking is in België – en in Europa – pionierswerk. In de VS experimenteert ook de NGO Give Directly met het principe. Give Directly kan in de VS rekenen op steun van Google. In Vlaanderen krijgt het innoverende project onder meer steun van Françoise Chombar, CEO van de chipproducent Melexis en leading lady van de Belgische techsector. “Er bestaan veel mythes over het universele basisinkomen. Maar in ontwikkelingslanden kan je met mobiel geld rechtstreeks cash geld bezorgen aan de mensen. Zo omzeil je lokale elites die dikwijls corrupt zijn.”

Het Busibi-project: de opvallendste resultaten

- De aanwezigheid op school steeg van 50 % naar 94,7 %

- Het totaal aantal ondernemingen in Busibi ging van twee naar twintig, een vertienvoudiging. Zo startte 45% van de Crazy Money-ontvangers een nieuwe zaak en daarvan is momenteel nog steeds 72% operationeel. Bovendien plant nog eens 7% om een zaak op te starten.

- De inwoners van Busibi zijn sinds de start van het experiment veel gezonder, met een uitgebreider en vooral veel gevarieerder dieet en minder doktersbezoeken.

Ook Dr. Sara Dewachter en Prof. Dr. Nathalie Holvoet van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) van de Universiteit Antwerpen bevestigen dat de resultaten na één jaar erg hoopgevend zijn: “Zo’n 80 procent van de geïnterviewden in Busibi gaven aan dat hun levenskwaliteit sinds de start van het project verbeterde in vergelijking met 28 % in een vergelijkbaar dorp waar de bewoners geen cashtransfer ontvingen. Dat is een uitgesproken verandering, ook al moet het onderzoek zeker nog op grotere schaal en op langere termijn gevoerd worden om zicht te krijgen op de duurzaamheid van de impact.”

Het sterkt de initiatiefnemers van Eight.world in het geloof dat ze met hun innovatieve aanpak de Europese ontwikkelingssamenwerking extra zuurstof kunnen geven. Maarten Goethals, mede-oprichter van Eight.world: “Wij staan soms zelf perplex van de gigantische impact van de relatief kleine som op het dagelijkse leven van de dorpsbewoners."James was 18 toen het project begon en had toen een paar kippen. Hij gebruikte het geld in eerste instantie om zich te laten begeleiden en de juiste investeringen te doen om zijn kippenboerderij uit te bouwen en daarnaast met een varkensboerderij te beginnen. Hij kreeg 60 000 Oegandese Shilling per maand van ons, nu verdient hij 1 000 000 Oegandese Shilling per maand en geeft af en toe werk aan andere mensen in het dorp.”

Het verhaal van James en de andere bewoners zal trouwens tegen het voorjaar van 2020 een unieke film 'Crazy money' opleveren. Tijdens de duur van het project stonden video-opnames - die ook gebruikt werden als manier om data te verzamelen – erg centraal. Steven Janssens, mede-oprichter van Eight.world: "De afronding van het project werd gecombineerd met een heuse talkshow gehost door een Oegandese presentator, met de inwoners van het dorp als centrale gasten. Dat wordt echt iets om naar uit te kijken als de film uitkomt.”

Link: https://www.dropbox.com/sh/844ekf8m40yey57/AADR8HEz9AYnVPwj5t_m3JF_a?dl=0