Antwerp Summer University bestaat tien jaar

Datum: 1 juli 2019

Inleiding: De Antwerp Summer University verwelkomt deze zomer haar 2000ste deelnemer.

Tien jaar geleden zag de Antwerp Summer University het levenslicht. Sindsdien komen studenten, onderzoekers en professionals van heinde en verre hun zomer doorbrengen aan de Universiteit Antwerpen, om een van de academisch hoogstaande en unieke Engelstalige summerschools te volgen. “Deze zomer verwelkomen we onze 2000ste deelnemer.”

“De Antwerp Summer University begon als een piepklein initiatief. De eerste editie in 2010 telde amper 3 programma’s en 70 studenten”, vertelt coördinator Sara Bervoets (UAntwerpen). “Dit jaar bieden we liefst 21 programma’s aan, en worden zo’n 500 deelnemers verwacht, van overal ter wereld. Bovendien ronden we dit feestjaar de kaap van 2000 deelnemers. Dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.”

Theorie vs praktijk

Het aanbod is heel gevarieerd, gaande van diversiteit en migratie over vaccinologie tot kinderliteratuur, allemaal domeinen binnen de brede expertise van de universiteit en haar partners. “De cursus die ik volgde, was bijzonder goed georganiseerd, met een mooie combinatie van theoretische lessen en praktische projecten”, vertelt de Indische rechtenstudente Shachi Solanki. “Ook excursies kwamen aan bod: van een authentieke Vlaamse kookles tot rondleidingen door de stad en zelfs een bezoek aan het Europees Parlement.”

Kristian Yde Agerbo uit Denemarken, een van de allereerste deelnemers, beaamt dit: “Ik vond het een erg lonende ervaring, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het programma was perfect gestructureerd, met ook een belangrijke sociale component. Ik leerde het academische veld beter kennen en maakte vrienden waar ik nu – tien jaar later – nog steeds contact mee heb.”

2000ste deelnemer

Maandagavond 1 juli worden een 230-tal cursisten die deelnemen aan de eerste reeks summerschools van deze zomer feestelijk onthaald in het Felixpakhuis. Schepen Jinnih Beels zal hen toespreken namens de stad, vicerector Filip Lardon namens de universiteit. Als kers op de taart wordt de 2000ste deelnemer in de bloemetjes gezet. Journalisten zijn van harte welkom.

Link: http://www.uantwerpen.be/asu